„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Nagyvárad az operett és a römi városa?

20/10/2019 17:28

| Szerzők: restaurátorNagyváradoperettrömiCsendes-Erdei Kataautóstáska

Csendes-Erdei Kata restaurátor gyerekkorában mindig elkísérte nagymamáját römi partijaira, és bár magát a játék nem érdekelte, könnyen elfoglalta magát azzal, hogy vizsgálgatta a hölgyek táskáját, cipőjét, kalapját. A divatkiegészítőkhöz való vonzódása ekkorra datálható, amely később egy különleges kiállítás sorozatban öltött testet.

2019. október 18. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2019. október 18., péntek 10:00)
87:47
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János
A pénteki Ötösben Gálvölgyi Jánosnak mesélt arról, miért választotta ezt a szakmát. Az iskolában tanult festészetet és szobrászatot is. Utóbbit választotta volna hivatásául, de mind a tanára, mind szülei lebeszélték erről a tervéről, mondván, ehhez a munkához fizikai erő kell. Amikor Magyarországra költöztek családjával, egyből a Székesfehérvári Szent István Múzeumban helyezkedett el, ahol restaurátor asszisztensként kezdett dolgozni, és még közelebb kerülhetett az általa annyira kedvelt tárgyakhoz.

Csendes-Erdei Kata kiemelte, egy tárgy sokszor túléli a tulajdonosát, egy igazán minőségi darab generációról generációra vándorol egy családban. Ezért is tartja fontosnak, hogy szeretettel bánjunk egy-egy cipővel vagy kalappal.

 
Gálvölgyi János és Csendes-Erdei Kata
 

Az említett kiállítás-sorozatot 9 éve állította össze. Az első részben kifejezetten a táskákkal foglalkozott. A műsorban mesélt arról, hogy milyen változáson ment keresztül ez a különleges darab. Kiderült az interjúból, hogy a középkori övre akasztott szütyőktől hogyan vezetett az út a mai hátizsákokig. Kitért a XIX. századi bálok jellegzetes darabjaira, és szót ejtett a 60-as, 70-es évek vödör alakú táskáiról is, majd a hétköznapokban is elegáns viseletkiegészítők után megjelenő praktikus válltáskákról, és a mára kultikus autóstáskákról is beszélt.

Csendes-Erdei Kata többek között arról is mesélt a műsorban, hogyan lehet egy tárgy korát annak motívumaiból, anyagából, az elkészítésének a technikájából meghatározni.

Címlapi kép: Többarcú Nagyvárad / Oradea cu mai multe feţe Facebook-oldal

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2019. október 19. péntek 10:00
Műsorvezető: Gálvölgyi János