„Zajlik
Reggeli gyors

Nehéz lesz betölteni az űrt, amit az ukrán külügyminiszter lemondása okozott

6/09/2024 09:40

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Dmitro Kuleba volt eddig az arca annak az Ukrajnának, amely igyekszik utat törni magának a NATO-hoz és az Európai Unióhoz – írja a Bloomberg. Távozása tanácstalanságot váltott ki a nyugati szövetségesek körében, miként egyébként az is meglepetésként érte őket, hogy Ukrajna augusztus elején behatolt Oroszország kurszki régiójába.

2024. szeptember 06. Reggeli gyors - részlet 24.09.06. Kárpáti János lapszemléje
05:28
00:00

Készületlenül érte az Európai Uniót az egyik legnagyobb formátumú ukrán politikus, Dmitro Kuleba lemondása, a szélesebb körű, szintén váratlan kormányátalakítás részeként – írja a Bloomberg.

Az amerikai hírügynökség megfogalmazása szerint Kuleba volt eddig az arca annak az Ukrajnának, amely igyekszik utat törni magának a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. Távozása tanácstalanságot váltott ki a nyugati szövetségesek körében, miként egyébként az is meglepetésként érte őket, hogy Ukrajna augusztus elején behatolt Oroszország kurszki régiójába. Az új ukrán külügyminiszterre – vélekedik a Bloomberg – az a nehéz feladat vár, hogy megküzdjön az európai fővárosokban a háború miatt tapasztalható türelmetlenséggel, valamint kezelje azt a kockázatot, hogy egy esetleges Trump-kormányzat alatt megváltozhatna az Egyesült Államok támogató magatartása.

A G7 külügyminiszteri értekezlete Németországban
Dmitro Kuleba
Fotó: MTI/EPA/Action Press pool/Georg Wendt
 

Nehézsúlyú konzervatív az új francia miniszterelnök

Az Emmanuel Macron államfő által francia miniszterelnöknek jelölt Michel Barnier korábban konzervatív álláspontra helyezkedett a hazai politika több kérdésében, és ennek köszönhetően lehetséges, hogy elnyeri a szélsőjobb hallgatólagos támogatását – vélekedik a Politico.  

Az amerikai portál megfogalmazása szerint Barnier nehézsúlyú konzervatívnak számít az egyébként is jobboldali republikánus párton belül. Elismertsége külföldön talán még nagyobb, mint a saját hazájában, hiszen két cikluson át volt EU-biztos, és ő tárgyalt a britekkel az unióból való kilépés feltételeiről. A francia belpolitikában erősen jobbra hajlott, és időnként konfliktusai is támadtak, olyan kulcsfontosságú európai politikai kérdésekkel összefüggésben, mint például a bevándorlás. „Franciaországban rendre van szükség, … rendre az utcákon, a hatérainkon, valamint az állami költségvetésben” – hangsúlyozta a július hetedikei előrehozott választás után az X – korábbban: Twitter – közösségi portálon. Érvelése szerint a jobboldalnak és a centrumnak kell biztosítania azt, hogy tisztelet övezze a franciákat. Ugyancsak júliusban, a Politicónak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy Franciaország legégetőbb kérdései közé tartozik a bevándorlás, a közpénzek helyzete, illetve az ipari és mezőgazdasági kapacitások újjáépítése.

Még amikor a köztársaságielnök-választáson indult, javaslataival esetenként egészen a szélsőjobboldali területig merészkedett. Fölvetette, hogy népszavazást kellene tartani a bevándorlás jogi kereteinek a megszigorításáról, annak dacára, hogy ez ellentétes lett volna a nemzetközi és az európai jogi előírásokkal. A Le Point című hetilapnak adott interjúban azt mondta, három-öt évre teljesen le kellene állítani a nem európaiak bevándorlását. Barnier szorgalmazta emellett a büntetési tételek alsó határának az emelését egy sor bűncselekmény esetében, és indítványozta a börtönférőhelyek számának 20 ezerrel történő növelését. Tett olyan kijelentést is, hogy Franciaország ne legyen alávetve az Európai Unió Bírósága, illetve az Ember Jogok Európai Bírósága ítéleteinek.

A Politico a francia belpolitikai erőviszonyok mérlegelése alapján arra a következtetésre jut, hogy a jobbközép, valamint a centrum legnagyobb része hajlandó lenne támogatni egy Barnier vezette kormányt, de azt állandóan fenyegetné a megbuktatás veszélye bizalmatlansági indítvány által, ha nem sikerül biztosítania a szélsőjobb hallgatólagos támogatását.

Ami a gazdaságot illeti, a Politico úgy látja: Barnier valószínűleg egyetértésre tud majd jutni Macronnal az adócsökkentés kérdésében, és aligha fogja szorgalmazni a köztársasági elnök vitatott nyugdíjreformjának a visszavonását, hiszen korábban ő maga nem is a Macron által meghatározott 64 évre, hanem 65-re javasolta felemelni a nyugdíjkorhatárt. Mindez értelemszerűen a francia baloldaltól való elzárkózást vonja maga után. Az Európai Bizottság egyébként túlzottdeficit-eljárást indított Franciaország ellen, és ha megalakul a Barnier-kormány, egyik első dolga lesz több évre szóló költségvetési kiigazítási tervet benyújtani Brüsszelhez.

FPÖ: Szerbiának kell helyet biztosítani legelőször az Európai Unióban

Végül arról, hogy az APA osztrák hírügynökség feltűnő részletességgel számol be Harald Vilimsky belgrádi tárgyalásairól. Az említett úriember a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt, az FPÖ európai parlamenti küldöttségének a vezetője, Herbert Kickl FPÖ-elnök jobbkeze. Nagy esélye van annak, hogy ez a párt nyeri majd e hónap végén az ausztriai parlamenti választásokat. Vilimskyt fogadta Aleksandar Vučić szerb elnök és Ana Brnabić parlamenti elnök. Az osztrák szélsőjobbos politikus szerint a Nyugat-Balkán országai közül Szerbiának kell helyet biztosítani legelőször az Európai Unióban. Vilimsky az Ukrajna-politikát illetően is méltatta a belgrádi irányvonalat, mondván, Magyarországhoz hasonlóan a mielőbbi békére törekednek.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.09.06., péntek 6:00
Riporter: Kárpáti János