„Klubrádió
Esti gyors

Nem április elsejei tréfa - Lampé Ágnes jegyzete

1/04/2019 18:07

| Szerző: Lampé Ágnes/ Klubrádió

A Fővárosi Törvényszék adatai szerint 2018-ban a kormánymédia orgánumai 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztettek, miközben 2017-ben még „csak” 53-at.

2019. április 01. Esti gyors-részlet (2019.04.01. Lampé Ágnes)
01:47
00:00
Mindig elhatározom, hogy egy-egy politikusi nyilatkozat miatt nem kapom fel a fejem, nem keresek benne igazságot vagy racionalitást, semmi olyat, aminek az aktuális politikai érdeken kívül valós tartalma lenne. És amikor már azt hiszem, immunissá váltam, akkor jön egy újabb tuti szöveg, és kizökkent ebből az állapotból.

Most Szijjártó Péter miatt történt ez meg. A külügyminiszter Donald Trumppal kapcsolatos vizsgálat apropóján ugyanis az állami rádióban azt mondta: „Világméretű liberális álhírgyárak működnek, amelyek világméretű hazugságokat terjesztenek, s úgy támadnak meg embereket minden alap nélkül, hogy azt igazságnak állítják be.”

És megint nem szakadt le az ég. Sőt.

Pedig a Fővárosi Törvényszék adatai szerint 2018-ban a kormánymédia orgánumai 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztettek, miközben 2017-ben még „csak” 53-at.

A fideszes média a választások óta kénytelen volt elismerni, hogy Vona Gábor nem tett hitet Allah vagy a kötelező betelepítési kvóták mellett, a Jobbik nem kötött szövetséget Simicskával, Gulyás Márton nem Soros György embere, Soros György fia nem volt ott a Pride-on, a sor folytatható. És itt nem elírásokról van szó, hanem a fideszes média politikai érdekek mentén zajló nagyüzemi működtetéséről. Ott abszolút nem számít pár millió forint perköltség. És akkor sincs semmi, ha nem teljesítik a jogerős ítéleteket, mert ha kell, simán kifizetik a büntetést. Ráadásul ezek a kampányüzenetek átmennek és igazságként élnek tovább a közvélemény számára.

És akkor Szijjártó megjegyzi: a liberális médiumokban - jelentsen ez bármit is - már a következő álhír gyártásán dolgoznak, s ennek bármelyik politikus a céltáblája lehet.

És ez nagyon nem április elsejei tréfa.

Lampé Ágnes jegyzete a 2019. április 1-jei Esti gyorsban hangzott el.