„Klubrádió
Esti gyors

Nem lehet egy országot lezárni, nincs értelme

5/03/2021 20:05

| Szerző: Klubrádió/ K.K.

Annyi ember találkozhatott már Magyarországon a vírussal, hogy a teljes zárlatot nem érdemes alkalmazni, nem hatékony eszköz már. A nyájimmunitásra kell figyelni.

2021. március 05. Esti gyors - részlet 21.03.05. Ternák Gábor
13:07
00:00

A Covid 19-nél sokkal agresszívebb vírussal is előfordult már, hogy legyengült, sőt szinte megszűnt létezni. Nem tudni, hogy miért úgy mutálódott, ahogy. A koronavírussal is történhetett volna ugyanez, de ez agresszív irányba indult el, variációi fertőzőbbek és gyorsabban terjednek az eredetileg ismertnél. Fiatalabbakat is támadnak, akiknél az átlagosnál súlyosabb tüneteket okoznak.

Ternák Gábor infektológus professzor azt a kifejezést használta az Esti gyorsban, hogy ez nem egy egyszerű betegség. Miután a tüdő légzőfelületét pusztítja, a túlélés után is rengeteg problémát okozhat, de ugye gyakorlati tapasztalata még nincs, nem lehet ebben a szakmának. Az mindenképpen pozitívum, hogy olyan szer használatát engedélyezték a járóbeteg ellátásban, amelyet eddig csak kórházban alkalmaztak, mert súlyosabb állapotot lehet vele megelőzni.

A tömegesnek nevezhető oltás csak januárban kezdődött, először az egészségügyben, aztán az idősek körében, vagyis a hatása még nem látható. Több hét kell ahhoz, hogy észlelhető változást hozzanak a vakcinák. Ami pedig a zárást, a mozgási korlátozásokat illeti: a professzor úgy véli, hogy ezeknek a hatékonysága nem lesz túl jó. Nem váltak be a hasonló módszerek Szlovákiában, Csehországban sem. Egy országot nem lehet lezárni.

Magyarországon mintegy 450.000 fertőzöttet említenek a hivatalos tájékoztatókon. Ám a szakirodalom szerint a valóságban tízszer, hússzor több is lehet, akkor pedig a korlátozások hatékonysága csökken, hisz annyi fertőzött van, mondjuk legyen „csak” 5 millió. Az úgynevezett nyájimmunitást a tömeges oltás hozza meg, s ha ez megvan, nagyon gyorsan javulni fog a járványhelyzet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikimedia.

Esti gyors
2021.03.05.
Műsorvezető: Selmeci János