„Klubrádió
A lényeg

Nemzeti bukta – vadászati világkiállítás helyett

26/09/2021 08:57

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Hardy Mihály kollégánk kilátogatott a Vadászati Világkiállítás első napjára, és megírta tapasztalatait. 

2021. szeptember 25. A lényeg-részlet (2021.09.25. Tudósítás a Vadászati Világkiállításról)
01:31
00:00
Továbbra sem tudni, hogy vajon mi került több tucat milliárd forintba a budapesti Nemzetközi Vadászati és Természeti kiállítás megrendezésén. A világkiállítás kifejezés egyáltalán nem ideillő, hiszen olyan vadászati nagyhatalomnak számító országok, mint például az Egyesült Államok, Kanada, Argentína, Namíbia vagy Dél-Afrika egyáltalán nem vesznek részt külön, saját standdal a kiállításon. Hogy ennek vajon a koronavírus járvány az oka vagy a rossz előkészítés, azt nehéz lenne megítélni, de tény, hogy nemzeti kiállítóként csak a szomszédos országok és Lengyelország képviselteti magát a Hungexpo területén megrendezett bemutatón. A korábbi FeHoVa, magyar vadászati kiállításokhoz képest kifejezetten szellős pavilonokban annyira nem sikerült feltölteni a rendelkezésre álló teret, hogy például a Budapestre költöztetett Türk Tanácsnak is saját standja van, jóllehet, a nemzetközi szervezetnek nem sok köze van sem a vadászathoz, sem a természetvédelemhez.

A 70 milliárd forintosra becsült rendezési költségek egy nagyobb része állítólag a kiállítási csarnokok felújítására ment el, ezek azonban meglehetősen félkész állapotban fogadják a hazai és külföldi jágereket. A kiállítás egészét egyszerre jellemzi a nagyzolás és a kárpát-medencei kisszerűség. Még tapasztalt vadászokban is visszatetszést kelt a tíz tonna hullott gím- és dámszarvas agancsokból épített, bőgő szarvasbikafejet formázó kapu, ami talán szelfizésre megfelelő lehet. Arra viszont nagyon nehéz elfogadható biológiai vagy geopolitikai magyarázatot találni, hogy a központi magyar vadászati kiállításon mit keres egy kitömött bölény és miért van ott egy hatalmas medveszobor, holott a két élőlény nem őshonos a mostani Magyarországon. A csodaszarvas legendájára viszont aligha fogékonyak a 21.század külföldi vadászai. Egy másik pavilonban viszont többezer őz, gím és dánvad trófea sorakozik a falakon körben, olyan mennyiségben, hogy áttekinteni is lehetetlen.

Vadászati világkiállítás
 
Vadászati világkiállítás
Fotó: HARDY MIHALY / Klubrádió
 

Mivel a kiállítás idejére a teljes Albertirsai utat lezárták, ezért csak tömegközlekedéssel lehet eljutni a vadászati kiállításra, ahová a normál belépőjegy ára 2.700 forint. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy 3.500 forintért lehet egyetlen vaddisznóhúsból készült hamburgert vásárolni, akkor egy négyfős család számára jóval húszezer forint feletti összegbe kerül egy hétvégi látogatás a vadászati kiállításra.