„Klubrádió
Klubdélelőtt

Díjakon innen és túl

9/10/2021 00:04

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Polgár Vera új könyvéről, Trom András Egyesült Európáért díjas újságíró pályájáról, Jancsó Gábor, a Szegedi Orvostudományi Egyetem professzora édesapjáról, Ungár Anikó a bűvészet világáról, Szakcsi Lakatos Béla életműkoncertjéről, Dr. Harmath Artemisz irodalomtörténész férjéről Térey János íróról mesélt a Klubdélelőttben.

2021. október 09. Klubdélelőtt (2021. október 09., szombat 09:00)
154:17
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9.00 Polgár Vera író sokadik könyve jelent meg a napokban. Csak néhány kötet a korábbi évekből: Svédasztal, a Lét mámora, Készen-lét, Újratervezés… Mostani novelláskötetének címe: Mákvirágjaim. A szereplők mindennapi hősök, akik keresik a maguk boldogulását.

9.30 Trom András Egyesült Európáért díjas újságíró, a humanizmus nagykövete, nemrégiben megkapta az Egyesült Európáért díjat. András életútját nehéz lenne itt pár sorban leírni, csak a legfontosabbak: nevéhez fűződik az ENSZ védnökségével megtartott első kelet-nyugati újságírói kerek-asztal konferencia, az Orvosok a Nukleáris Háború Ellen világszervezet 1985. évi budapesti kongresszusa sajtóközpontját az ő irányításával működtette az MTI…. És még csak a nyolcvanas éveknél tartunk, folytatás a Klubdélelőttben.

10.00 Az idei orvosi-élettani Nobel-díjnak, amelyet a hőmérséklet és az érintés érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért kapott két tudós kapott meg, szegedi gyökerei is vannak, számos szálon kötődnek magyar kutatókhoz. Jancsó Gábor, a Szegedi Orvostudományi Egyetem professzora, aki most vendégünk volt, ennek kapcsán egy interjúban felidézte, hogy édesapja Jancsó Miklós farmakológus professzor már az 1940-50-es években alapvető megfigyeléseket tett Szegeden hő- és fájdalomérzés közvetítésében szerepet játszó érző idegvégződések működésével és farmakológiájával kapcsolatban.

10.30 A Corodini-emlékgyűrű egy olyan kitüntetés, melyet a Corodini Országos Bűvész Egyesület adományoz évente azoknak a bűvészeknek, akik kiemelkedő szakmai eredményeket értek el, illetve munkásságukkal a hazai bűvészéletet jelentősen segítették. Méltó ujjra került idén a gyűrű, a magyar női bűvészet méltán legkiemelkedőbb csillaga, Ungár Anikó kapta meg.

11. 00 Szakcsi Lakatos Béla a Nemzet Művésze, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zeneszerző életműkoncertjére készül, melynek címe: Megnyugvás. A koncerten fellép a világhírű, külföldön élő magyar szaxofonos, Tony Lakatos, a Magyar Jazz Kvintett (Kőszegi Imre, Fekete-Kovács Kornél, Orbán György, Fenyvesi Márton), Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla Junior…

11.30 Dr. Harmath Artemisz irodalomtörténész, kritikus, tanár, Térey János író özvegye, arról is mesélt, hogyan ismerkedett meg anno a férjével, hogyan telt egy író és irodalomtörténész élete együtt. Egy mondat a megismerkedésükről: Artemisz 2009-ben egy ösztöndíjnak köszönhetően egy évre Berlinbe költözött. A kutatóévei legelején járt, amikor egy felolvasóestre meghívást kapott. És ott volt Térey János író…