„Ki
Uniszex

Nőgyógyászhoz járni maga a kiszolgáltatottság?

3/06/2024 16:55

| Szerző: Kovács Gellért/Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Uniszex című műsorunkban mostanában többször szóba került az onkológiai szűrővizsgálatok kapcsán a nőgyógyászat. Az e heti adásban Dr. Győri Attila nőgyógyász volt a vendégünk.

2024. május 27. Uniszex (2024. május 27., hétfő 14:00)
50:51
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála

A nagy tapasztalattal bíró nőgyógyász mesélt arról is a vizsgálatokkal kapcsolatban, hogy egyetemen tanított protokoll nincs arra, hogy miképpen lehet a nőknek valamelyest komfortosabbá tenni a helyzetet – amit ismerünk, az a gyakorlatban alakult ki.

Leginkább a tumoros beteg kapcsolatát kell olyanná tenni az orvossal, hogy nyitott legyen félelem nélkül járni a rendelésekre. Győri beszélt arról, hogy amikor a páciensek például esti vizitre érkeznek, számos alkalommal elmondják, hogy reggel óta szoronganak, kiszolgáltatottnak érzik magukat, így a beteghez fizikálisan és lelkileg is és közel kell férkőzni, amennyire lehetséges, oldani kell valamilyen módon a feszültséget.

Győri megjegyezte, hogy szerinte az orvosok először legyenek emberek, és után legyenek doktorok. A vizsgálat felvezetése, előkészítése rendkívül fontos: el kell mondani a betegnek, mi fog történni, kommunikálni kell róla. Nem kezdődhet úgy egy vizsgálat, hogy azt mondja az orvos a páciensnek, vetkőzzön le. Kiemelten fontos, hogy doktor és beteg valamennyire megismerje egymást. Mindennek alapvetően természetesen kell kialakulnia, nem lehet iskolában tanulni.

És rendkívül fontos az edukáció – így már a vizsgálatról való felvilágosítás is olyan előnyt adhat, amelynek köszönhetően a betegek sokkal együttműködőbbé válhatnak. Jobban megbíznak az orvosukban.

A teljes adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Uniszex
2024. május 27., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért