„Zajlik
A lényeg

Olimpia: két ezüst és egy bronz kajak-kenuban!

9/08/2024 14:01

| Szerző: Klubrádió

A női kajak párosok 500 méteres döntőjét rendezték előbb, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra ezüst-, Pupp Noémi és Fojt Sára bronzérmes lett. A férfiak hasonló versenyszámában Nádas Bence és Tótka Sándor szintén második helyen ért célba.

A férfi kajak kettes 500 méteres távon világ- és Európa-bajnok Nádas és a tokiói olimpián K-1 200-on aranyérmes Tótka másodikként jutott tovább a középfutamból. A friss Eb-győztes magyar egység jól rajtolt a döntőben, féltávnál harmadik volt a németek és az ausztrálok mögött, de óriási tempót diktált a táv második felében és végül a második helyen ért célba. Jacob Schopf és Max Lemke, a német páros győzött, a három éve ugyanebben a számban, de még 1000 méteren győztes Jean van der Westhuyzen, Tom Green ausztrál kettős lett a harmadik.

Párizs 2024 - Kajak-kenu
 
A későbbi ezüstérmes Nádas Bence (elöl) és Tótka Sándor a férfi kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a vaires-sur-marne-i evezős és kajak-kenu pályán 2024. augusztus 9-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

A két órával korábbi középfutamokból előbbi magyar hajó harmadikként, utóbbi negyedikként lépett tovább. A női kajak kettesek 500 méteres döntőjében a 7-es és 8-as pályán egymás mellett eveztek.

Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra a táv felénél már második volt az új-zélandiak mögött, ezt nagy küzdelemben meg is őrizték, miközben a 250-nél még hatodik Pupp Noémi és Fojt Sára óriási hajrával zárkózott fel, és a németekkel együtt ért célba. Hosszú percekig teljes volt a bizonytalanság, az első és a második helyezett hamar meglett, de a másik magyar páros és a Paulina Paszek, Jule Marie Hake német duó a stégen várta, hogy kiírják a végeredményt. Végül 1:39.46 perccel holtversenyt hirdettek a bronzéremnél.

Párizs 2024 - Kajak-kenu
 
 Az ezüstérmes Csipes Tamara (b) és Gazsó Alida Dóra (j2), valamint a megosztott harmadik helyezett Pupp Noémi (b2) és Fojt Sára (j) a női kajak párosok 500 méteres versenyének döntője után a 2024-es párizsi nyári olimpián a vaires-sur-marne-i evezős és kajak-kenu pályán 2024. augusztus 9-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

Az immár hétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carrington, aki egy másik párral nyerte ezt a számot Tokióban, most Alicia Hoskinnal győzött magabiztosan. Csipes Tamarának pedig ez már az ötödik olimpiai érme volt (két arany, két ezüst, egy bronz).

(via MTI)