„Zajlik
A lényeg

Orbán Balázs: Guggolva is kibírjuk Matolcsy távozásáig

6/09/2024 10:31

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint Matolcsy és Nagy Márton konfliktusa van rossz hatással a gazdaságra. Molnár László, a Gazdasági Kutatóintézet vezérigazgatója a Klubrádiónak azonban azt mondta, a hazai gazdaság állapotáért a kormány már-már öngyilkos gazdaságpolitikája a felelős.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, sokadik alkalommal bírálta keményen a magyar gazdaságpolitikát Matolcsy György jegybankelnök, ezúttal a közgazdasági társaság csütörtöki konferenciáján, amelyen „Valahol megint utat tévesztettünk” címmel tartott előadást.

„Teljes gazdaságpolitikai fordulatot tartok szükségesnek, a gazdaságfejlesztés részleges fordulatával és államháztartási fordulattal” – fogalmazott Matolcsy, aki egykor még Orbán Viktor gazdasági minisztere volt (ezt a korszakot, mint az előadásából később kiderül, a magyar gazdaságpolitika aranykorának látta).

Matolcsy kritikájára ezúttal nem Nagy Márton vagy akár Varga Mihály pénzügyminiszter, hanem Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója válaszolt. És rögtön személyes irányba vitte az egészet, Matolcsy és Nagy Márton konfliktusára utalva:

„A Magyar Nemzeti Bank elnökének nem szakmai problémája van, hanem régi időre visszanyúló személyes jellegű vitája áll fenn a magyar gazdaságirányításért felelős miniszterrel. Ez a személyes ellentét feloldhatatlannak látszik. Az ellentét sajnos valóban megterheli a magyar gazdaságot, de a jó hír az, hogy a vita legkésőbb jövő év március 3-án, a jelenlegi jegybankelnök mandátumának végével megszűnik. Addig már guggolva is kibírjuk” – mondta Orbán Balázs a kományközeli Mandinernek.

"A fordulatnak a versenyképesség visszaállítása felé kell haladnia"

– nyilatkozta a Klubrádiónak Molnár László, a Gazdasági Kutatóintézet vezérigazgatója, aki szerint a szociális háló feljavítása ehhez az első lépés.

Abba kell hagyni ezt az őrületet, amit itt az akkumulátorgyártás és az akkumulátorbontás kapcsán meghirdetett a gazdasági miniszter, és abból a pénzből, ami fölszabadul, ne felejtsük el, hogy már csak amit itt lehetett hallani, már azok is több százmilliárd forintra, de lassan már ezer milliárd forintra rúgnak, azokból meg rendbe kéne rakni az egészségügyet, az oktatást, és az egész külgazdasági diplomáciának pedig arra kéne koncentrálni, hogy magas hozzáadott értékű, jellemzően szellemi tevékenységeket kéne hozni az országba, tehát olyanokat, amiben ki tudjuk használni a diplomás munkaerőben levő előnyeinket, és akkor sokkal magasabb béreket lehetne elérni, sokkal magasabb hozzáadott értéket lehet elérni. A magasabb években több költségvetési bevétel képződik, ami nyilván a költségvetés szempontjából sem lényegtelen, és ha nagyobbak a jövedelmek, akkor nyilván jobb a fogyasztás, és így az összes gazdasági mutató javulni tudna.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a nemzeti bank a hibás a gazdaság állapotáért, mert nem támogatja a növekedési célokat. Molnár László szerint azonban hazai gazdaság állapotáért a kormány már-már öngyilkos gazdaságpolitikája a felelős.