„Ki
A lényeg

Orbán folytatja a békemissziót, amíg tűzszünet nem lesz

19/07/2024 08:35

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A miniszterelnök szerint csak a nagyhatalmaktól függ, mikor lesz béke.

A miniszterelnök a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy azért nem támogatta a kormány Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének újraválasztását, mert szerinte az első ciklusának 5 éve alatt "harmatgyenge" teljesítményt nyújtott. Szerinte von der Leyen újraválasztásáért egykori pártcsaládja vezetője, Manfred Weber felelős.

"Tartom azt az előrejelzésemet, hogy az év végére a patrióták a nyugati világban – Európában és az Egyesült Államokban – többségbe fognak, fogunk kerülni" – mondta új frakciójáról.

A orosz-ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta, ő az egyetlen Európában, aki mind a két féllel beszélt (arról nem beszélt, hogy az agresszor Oroszországgal csak azért nem beszélnek a nyugati világ vezetői, mert tettüket közösen ítélik el). Orbán szerint a felek nem akarnak békét. „Mind a két fél úgy gondolja, hogy a háború folytatása nekik hoz erőt. Mind a két fél azt reméli, hogy előny szerez és ez javítja a helyzetet a ki tudja mikor induló béketárgyaláson.” „Ha a háborúzó felek nem akarnak békét, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy világ nagy erőközpontjai hajlandók-e tenni a békéért.”

Ez pedig csak úgy lehetséges Orbán szerint, ha Kína – akiket békepártinak tart –, az Egyesült Államok és az Európai Unió egy nyelvet beszél. Ez a novemberi elnökválasztáson megtörténhet, amelyen Orbán Donald Trump győzelmét várja.

Beszélt a kalandparkban egy kisfiút súlyosan bántalmazó gyermekfelügyelőről is, szerinte a működtetőknek felelősségük van a gyermek szülei felé: "Ilyen emberek ne szervezzenek tábort".

Források: hvg.hu, Telex, 24.hu