„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán nem békél, Macron kompromisszumért jön Budapestre

13/12/2021 08:17

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán Viktor meghívására érkezik Emmanuel Macron ma Budapestre, ahol részt vesz a Visegrádi Négyek találkozóján. A francia államfő meg akarja szondázni a V4-eket, mennyire számíthat a támogatásukra az uniós soros elnökség idején. Akár nyílt színi összecsapás várhat a francia soros elnökségre, ugyanakkor a magyar Alkotmánybíróság elkerüli az EU-val való konfliktust. Nemzetközi lapszemle.

A V4-ek kapcsolata igencsak feszültté vált az elmúlt hónapokban, legfőképp a lengyel alkotmánybíróság döntése miatt, amely a lengyel törvények elsőbbségét mondta ki az uniós jogszabályok felett. A meghívás Orbán részéről nem feltétlenül a megbékélés gesztusa, sokkal inkább a nyomásgyakorlás, hogy Brüsszel ne korlátozza a V4-eket a maga szigorú jogrendszerével. Ennek érdekében akár odáig is elmehetnek a közép-kelet európai államok, hogy még inkább forszírozzák az uniós jogról való leválásukat.

2021. december 13. Lapszemle 20211213/Csernyánszky
04:59
00:00

A Les Echos francia portál szerint Macron meg akarja szondázni a V4-eket, mennyire számíthat a támogatásukra az uniós soros elnökség idején, illetve, hogy milyen kifogásaik vannak az előzetes tervek ismeretében. A kérdés persze az is, hogyan fogja kezelni a magyar és a lengyel jogállami kihágások miatti konfliktust. Miközben Macron politikai ellenfelének nevezte Orbán Viktort a tárgyalások előtti sajtótájékoztatón, nem hagyott kétséget afelől, hogy igyekszik kompromisszumra jutni vele – szuverenitási, kérdésekben, a gazdasági növekedést és a klímaválságot illetően is.

Macron eredményt szeretne felmutatni a digitális óriások megregulázása, a széndioxid-semlegesség határokon átnyúló jogviszonyaiban, a külső határok védelmében, esetleg a minimumbér és az önálló európai védelmi rendszer kiépítésében – adta közre az Elysee palota. Nem mellékesen, a nukleáris energia támogatásában szinte azonos platformon állnak.

Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson
 
Macron és Orbán
 
Brüsszel, 2019. október 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Emmanuel Macron francia elnökkel beszélget az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napján, 2019. október 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

A francia soros elnökségből nyílt színi összecsapás is lehet, hiszen 2022 elején várható az Európai Bíróságnak a magyar és a lengyel kormányt elítélő határozata, és az Európai Bizottság már bekészítette lehetséges a szankciókat, azaz a költségvetési pénzek bizonyos mértékű megvonását. Macron felkeresi Heller Ágnes sírját, találkozik Karácsony Gergellyel, Márki-Zay Péterrel, az Orbánnal való találkozón pedig állítólag felveti az LMBTQ-törvénnyel szembeni kifogásait.

Ugyanakkor ügyel arra, hogy ne eltávolítsa, hanem benn tartsa Orbánt és Mateusz Morawieckit az Európai Unióban. Súlyos hiba lenne az effajta nyomásgyakorlás – véli az Elysee palota. A cikk emlékeztet, hogy a magyar alkotmánybíróság legutóbbi döntésekor nem mondta ki a magyar törvények elsőbbrendűségét az unióssal szemben. A France24 ezt úgy tálalja, hogy a magyar taláros testület elkerüli az EU-val való konfliktust.

Kína Magyarországgal is példálózott, és a védelmébe is vette, amikor kritikus mondatokat üzent Joe Bidennek, miután Pekinget Magyarországgal egyetemben nem hívta meg a kétnapos, pénteken zárult Demokrácia Csúcsra – írja többek között a Citizen, a Hindustan Times, a New Delhi TV, és jellemző módon az AzeriNews. Például úgy fogalmazott, hogy Amerika tömegpusztító fegyverként veti be a maga demokráciáját, pedig hát, az csúfos kudarcot vallott az utóbbi időben. Illetve, hogy ideológiai harcot indított a demokrácia nevében, megosztja a világot, és konfrontációra buzdít.

A Wall Street Journal a Kertész Andréról a Képeslapok Párizsból címmel Chicagóban most megnyílt kiállításról és a világhírű fotográfus párizsi művészi otthonkereséséről ír, megjegyezve, hogy ez a kiállítás a jelen pillanatban az Egyesült Államok minden bizonnyal legkiválóbb kiállítása.

Magyarország részt vesz több európai országgal együtt a Pesmergák, az iraki Kurdisztán hadseregének az ISIS elleni hadműveleteinek felkészítésében – erről biztosította a hadsereg vezetését a térségbe látogató iraki magyar nagykövet, és az erbili magyar főkonzul – írja a Kurdistan24. A kurdisztáni tréning koordinációs központot (KTCC) 2014-ben az Egyesült Államok hozta létre, és a németektől kezdve az olaszokig számos náció katonája vesz részt a felkészítésben. Ezidáig legalább 45 ezer pesmergát képeztek ki a koalíciós erők Irakban az Iszlám Állam terroristáival szemben.