„Klubrádió
Esti gyors

Orbán stratégiai hibát vétett

1/12/2020 14:33

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A magyar és a lengyel miniszterelnök úgy blöfföl az uniós játszmában, hogy nagyon gyenge kártyák vannak a kezében. Már a német nagyipar is háborog. Hegedűs Dániel, a berlini German Marshall Fund munkatársa elemzett.

2020. november 30. Esti gyors - részlet 20.11.30. Hegedüs Dániel
08:10
00:00

Általános vélekedés, hogy Angela Merkel azért ilyen engedékeny Orbánnal, mert szem előtt tartja a német nagyipar érdekeit, és a német autógyárak jól elvannak Magyarországon. Tény, hogy sem a kancellár, sem a nagyipar nem érdekelt abban, hogy az ország pénzektől essen el, azonban a helyzetet már nem lehet rendezni egy Merkel-Orbán megállapodással. Hegedűs Dániel, a berlini German Marshall Fund elemzője magyarázta el, hogy miért nem.

Egyrészt a német ipar legerősebb lobbiszervezete szólította fel minap a lengyel és a magyar kormányt, hogy hagyja abba a vétóval való fenyegetést. Ugyanis a befektetőknek a legfontosabb szempont a jogbiztonság, amit Orbán úgynevezett stratégiai megállapodásokkal próbált nyújtani, egyenként, azoknak a cégeknek, amelynek megvan az innovációs erejük. Olyan erejük, amilyen mondjuk egy Mészáros Lőrinc holdingnak sosem lesz meg. Ezek a stratégiai megállapodások azonban nem sokat érnek, mert a magyar politika megbízhatatlan. Nem kizárt tehát, hogy az itt lévő nagybefektetők együtt fognak fellépni a biztonságuk érdekében.

Másrészt a magyar kérdés már átpolitizálódott az Európai Unióban, ezért sem kezelhető egy német-magyar paktummal. Hegedűs Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy egyre erősödik a jogállamiság barátainak nevezhető országcsoport, amely nem azonos a fukarok csoportjával, bár van átfedés, skandináv magja van ennek is. Ezzel Merkel mozgástere csökkent, a német elnökségnek nem csak a magyar, meg a lengyel vétó lehetőségére kell tekintettel lennie.

Orbán Viktor olyan stratégiai hibát vétett, amelynek hosszú távon is káros következményei lesznek Magyarországra nézve. Vajon kinek hiányzik jobban az új uniós költségvetés? A befizető, vagy a támogatott országoknak? Aztán: igaz, hogy a déli országok várják legjobban a helyreállítási alapot, amelyek a járvány első hullámát nagyon megszenvedték, de a második hullám mutatói nálunk sem jobbak, mint azokban. A magyar és a lengyel miniszterelnök úgy blöfföl, hogy nagyon gyenge kártyák vannak a kezében – véli Hegedűs Dániel.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2020.11.30. 18:00
Műsorvezető: Dési János