„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbánék azért mondanak EU-párti dolgokat, hogy az ellenzék ne beszélhessen a Huxitról

6/09/2021 13:16

| Szerző: Klubrádió

A hétvégén tartották a kormánypártok vezetőinek és holdudvarának szokásos találkozóját Kötcsén. Az ott elhangzottak titokban maradnak, ami kiszivárgott Orbán Viktor beszédéből, az a Fidesz kommunikáció tudatos szivárogtatása, hívta fel a figyelmet Lakner Zoltán politológus. A mostani beszéd egyik sarokköve, hogy a kormány bőszen az EU-támogatója lett.

A Fidesz hivatalos kiszivárogtatói szerint Orbán azt mondta, az a választási stratégiájuk, hogy ők nyernek, az ellenzék pedig veszít. Lakner Zoltán politológus a Reggeli gyorsban rámutatott, hogy Horn Gyula is mondott már ilyet, hogy az MSZP-nek az a választási stratégiája, hogy meg kell nyerni a választást. Ez a copyright foglalt, mondta.

2021. szeptember 06. Reggeli gyors - részlet 21.09.06. Lakner Zoltán
06:49
00:00

A kötcsei pikniken elhangzottakról, ahogy a kormánypártok vezetőinek és szimpatizánsaik szűk körű találkozóját hívják, elárultak néhány részletet. Az egyik csapásirány, hogy erős EU-párti nyilatkozatokat hallhattunk.

Ezzel kapcsolatban Lakner felhívta a figyelmet, hogy "nem tudjuk, mi hangzott el. A közvélemény annyit tudhat meg, amit a Fidesz kommunikációs gépezete az orrára akar kötni. Az Európa-pártiságról szóló, nyilvánosságra hozott konkrét mondatokkal kapcsolatban azt nevezte érdekesnek, hogy a Fidesz mindig is ezt mondta, mégis, az elmúlt időszakban olyan dolgok hangzottak el fideszes politikusok, illetve a fideszes véleményformálók köréből, "amihez képest ez a Fidesz-álláspont drámai erejűnek tűnik".

Polgári Piknik Kötcsén
 
Polgári Piknik Kötcsén
 
Kötcse, 2021. szeptember 4. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén, a Polgári Pikniken a kötcsei Dobozy kúriánál 2021. szeptember 4-én. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

Ugyanakkor a Fidesz javaslata, a nemzetek Európájára, az Uniót átalakítására Fidesz módra, "nem kevésbé félelmetes stratégia, mint a kilépés" - mondta. Lakner szerint mindez csak a kormány csele. Dobrev Klára a kampánynyitóján ugyanis arról beszélt, hogy az ellenzék kampányának a Huxit megakadályozásról kellene szólnia. Feltehetően a Fidesz most ezt próbálta lereagálni: "mondanak néhány Európa-párti dolgot, hogy ne tudják a fejére olvasni, hogy az EU-tagság veszélybe kerülhet".

Témák, amik Orbán Balázs államtitkár szerint ezen kívül még előkerültek Kötcsén: migrációs kihívás, genderkérdés és a klímaváltozás elleni küzdelem anyagi terhei. Lakner szerint ezek közül a klímaváltozás elleni küzdelem a legkevésbé lerágott csont. "Amíg úgy volt, hogy a kormány akadály nélkül le tudja hívni az EU-s pénzeket, csakúgy mint korábban, addig Orbán Viktor olyanokat mondott, hogy Magyarország lesz Brüsszel legelkötelezettebb támogatója a digitális és zöld átállásban. Most, hogy nem jönnek maguktól pénzek, befeszült a kormány". 

Lakner ebben a témában csúszkálást, politikai méricskélést lát, hiszen 2020 elején a kormány zöld kommunikációs félfordulatot mutatott be a közvéleménynek, és most abból visszatáncolnak. Ez Lakner szerint azért hátrányos a kormány számára, mert korábban azért álltak bele, mert a társadalmat el kezdte érdekelni a klímaváltozás. Most ezt a szellemet nehéz lesz vissza visszagyömöszölni a palackba, mondta a politológus. Migránskampányt akkor könnyebb csinálni, ha jönnek a bevándorlók, a genderkérdés meg folyamatosan jelen van, véli Lakner, hiszen a homofób kampányt is ennek leágazásaként lehet értelmezni.