„Klubrádió
Eurozóna

Oszkó: Kényszerből adhatták el NER-kegyeltek a balatonhenyei birtokot

18/07/2021 14:11

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az Eurozóna vendége Oszkó Péter volt, aki szerint a NER kegyeltjei arra készülnek, hogy számukra kedvezőtlen időszak következik. Ezért kerülhetett egy hatalmas balatonhenyei telek (amelyet Orbán Ráhellel is összefüggésbe hoztak) Oszkó közvetett tulajdonába olcsón. Az egykori pénzügyminiszter kitért a a kormány homofób propagandájára is: úgy véli, az autoriter rendszerek bevett gyakorlata adott ponton kijátszani a homofób kártyát.

2021. július 16. Eurozóna (2021. július 16., péntek 13:00)
50:35
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti János, Zentai Péter Szerkesztők: Zentai Péter


Oszkó Péter volt pénzügyminiszter azt mondta, valóban nagyon erős kontrollt gyakorol a kormány a nyilvánosság felett, de éppen a technológia jelenléte teszi ezt egyre nehezebbé. Egyre több pénzt emészt fel és egyre kevésbé hatékony. Az irányításhoz nem kellett feltétlenül komoly megfigyelés sem. Mindig voltak olyan dolgok, amelyekkel befolyásolni lehetett a társadalmat. "Az autoriter irányultságú, és az autoriter irányba tartó rendszerek bevett gyakorlata adott ponton kijátszani a homofób kártyát" – hozta fel példaként a pedofiltörvényt, hozzátéve, hogy ez a módszer Oroszországban már bevált.

Járványvédelemről gazdasági szemmel

A kormány a járványvédelem során nagyon sokszor késve hozott döntést, például a korlátozások bevezetéséről, ami egyben azt eredményezte, hogy mindent egy lapra, az "oltásokra volt kénytelen feltenni". Csakhogy azok lassan érkeztek, felgyorsítani pedig csak egyetlen módon lehetett, ha az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott oltóanyagokat is vásárolnak. Így olyan oltóanyagokat is,  amelyekkel kapcsolatban Oszkó szerint az átlagembernek is rossz érzése van. Ezt propagandával igyekeztek ellensúlyozni, ami arról szólt, hogy a Sinopharm jobb, mint a Pfizer. "Abszurdnak hat, de ez a politikai hatalmi logika része" – tette hozzá.

 
Oszkó Péter, Zentai Péter
Fotó: Klubrádió
 

Szétporlad a Fidesz hátországa, ha veszít?

Az Orbán-kormány stratégiai döntéseivel kapcsolatban kifejtette, hogy ezeket hatalmi politikai logika alapján hozza meg, amelyek másodlagosan bizonyos emberek luxusigényeit is kielégíthetik. "A gazdasági politikai hátország nélküli erő rettentő sérülékeny." Oszkó szerint a Fidesz is ezt a következtetést vonta le, logikájuk részévé vált a saját gazdasági hátország megteremtése. Fő céljuk tehát nem a vagyonszerzés, hanem a hatalom megszilárdítása. Jelenleg olyan gazdasági hátországa van a Fidesznek, amely állami megrendelésekből él. Ez szerinte szétporlad kormányváltás esetén. Főként ingatlanokról van szó, amelyektől más politikai viszonyok között a tulajok kénytelenek megválni, de csak akkor tudják eladni, ha az általuk meghirdetett árra lesz vevő.

De mi volt Balatonhenyén?

Saját példájaként hozta fel a balatonhenyei ingatlant, amely több tulajdonost követően egy magántőkealapba került, onnan pedig az Oszkó Péter birtokában levő Oxo Properties Holding lett az alap befektetője, így az ingatlan közvetett tulajdonosa. Mint mondta, a portfóliót olcsón kínálták eladásra. Az eladóról csak annyit árult el, hogy nem konkrét politikai szereplőről van szó. Az ilyen ár alatti értékesítésekben nagy szerepet játszik szerinte, hogy a NER kegyeltjei tartanak attól, hogy számukra nehezebb időszak jön. Ez egyben gazdasági visszarendeződést is jelenthet.

A korrupciós ügyek feltárásban jeleskedő független képviselő, Hadházy Ákos szerint a balatonhenyei nagybirtok a hatvanpusztai Orbán-családi majorsághoz fogható. A beruházást, ahogy az ellenzéki politikus a Klubrádióban felhívta a figyelmet, az Orbán Ráhellel köztudottan jó kapcsolatot ápoló turisztikai ügynökségvezető, Guller Zoltán kezdte el, majd továbbadta, a terület egy olyan cégé is volt, amely Tiborcz István egyik ismert vállalkozásának címére van bejegyezve.

Oszkó Péter a 2022-es választásokkal kapcsolatban megjegyezte, vérfürdőre vagy káoszra nem számít, de abban bízik, hogy a bűnelkövetők ellen eljárás indul. Ettől függetlenül úgy véli, nem lenne jó semmiféle kétharmados túlhatalom, mert az elmúlt 10 év alapján nem tesz jót a gazdaságnak sem. Még a válságkezelés is jobban működött azokban az országokban, ahol több kormányváltás zajlott le.

A Fidesz kilátásai nem egyértelműek. A kormány EU-ellenes kampánya, a Fudan-ügy mind olyan esetek, amelyek saját szavazóik számára is vállalhatatlanok. "Ha a Fidesz az orosz és kínai barátkozással akar választást nyerni, akkor bajban lesz" – véli Oszkó Péter. Aki az unión kívüli élet ígéretével tud választást nyerni, az totális politikai harakirit követ el, mert nem marad más, mint egy elszegényedő, szövetségesek nélkül magára maradt ország.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Klubrádió

Eurozóna/interjú Oszkó Péterrel
2021.07.16., péntek 13:00
Riporter: Zentai Péter