„Klubrádió
Reggeli gyors

Péterfy: Demeter azok gyűlöletét fejezte ki a magyar kultúra iránt, akiknek meg akar felelni

9/11/2021 14:02

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója egy interjúban azt mondta, hogy a magyar irodalom 80 százalékát ki kellene hajítani a kukába. Péterfy Gergely író a Reggeli gyorsban elemezte azt a kulturális közeget, amelynek egy ilyen kijelentés szól, és elmondta, mit akar az állampárt a magyar kultúrával.   

2021. november 09. Reggeli gyors (2021. november 09., kedd 06:00)
137:47
00:00

A teljes beszélgetés a lejátszóra kattintva 1:12:48-től hallgathatja meg.

Péterfy Gergely író szerint érdemes azzal a kijelentéssel foglalkozni, amit a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója mondott, aki a magyar irodalom 80%-át kukázná. Szerinte ugyanis egyrészt valóban trollkodás egy ilyen kijelentés, amin fel lehet háborodni, és legalább addig sem olyan fontos dolgokról esik szó, mint a lopás, vagy a Fudan egyetem ügye, ugyanakkor meg is mutatja annak "a posztnyilas félértelmiségi holdudvarnak a lelkiállapotát, aki egy ilyen kijelentésnek tapsol". Megmutatja, hogy ott milyen eszmék keringenek.

Példával érzékeltette, hogy milyen az, ha a magyar kultúra támogatásával megbízott vezető kiáll, és egy ilyet mond. "Kiállhat a német igazságügy miniszter, hogy a német bírói kar, a német ügyvédi kamara tagságának 80%-át kidobná, mert egytől egyig ostoba figurák. Vagy a svéd orvosi kamara elnöke elküldheti a svéd orvosok 80%-át melegebb éghajlatra", de Péterfy szerint másnap az újságok arról adnának hírt, hogy "az illető szégyenkezve lemondott, és arra hivatkozott, hogy részeg volt". Totális nonszensz, de ennek a politikának éppen ez a lényege. A magyar kormány ezt csinálja az európai politikában és belföldön is így kommunikál: trollkodni kell.

Interjú Demeter Szilárddal
 
Demeter Szilárd2
 
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miniszteri biztos 2020. január 21-én dolgozószobájában, ahol interjút adott az MTVA újságírójának. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

Péterfy Demeter kijelentését ahhoz hasonlította, hogy valaki a Facebookon kiír valamit, és akkor jön egy fideszes troll és odaböfög, odaköp valamit. "Ez egy köpés, leköpi a magyar irodalmat, sértegeti, inzultálja". Szerinte Demeter trollkodásának az a lényege, hogy a személyes frusztrációját végre kifejezhesse, mert sem a legsikeresebb magyar írók sem a legsikeresebb zenészek közé nem tartozik. "Másrészt, hogy annak a közösségnek a gyűlöletét kifejezze a magyar kultúrát iránt, akinek meg akar felelni".

Péterfy szerint a Fidesz hosszú távú célja, hogy a művészetet bekebelezzék, hogy csak olyan szerzők jelenjenek meg, akik nekik tetszenek. Ez azonban "nagyon nehéz, mert ehhez műcenzúrát kell bevezetni és a piacgazdaságot kell korlátozni, hogy azok a könyvek ne kerüljenek az olvasókhoz". Mégis, "ma azokban a kuratóriumokban, ahol pénzeket osztanak, nem kapnak olyan kötetek, folyóiratok támogatást, amik nem felelnek meg a pártállam ízlésének". Szerinte jól látható az a szándék, hogy betereljék egy pénzeskosárba az egész kultúrára szánt összeget, hogy csak azt kapjon, aki hűséges a párthoz és a vezérhez. Ez sok buktatóval jár, és Péterfy szerint bár a gazdaságban működhet, de a művészet, főleg az irodalom más. A film és a színház nagy költségigényű, legutóbb Herendi Gábor botrányt is csinált abból, hogy hogyan szorítják ki a filmkészítésből, de az irodalomban Péterfy szerint ez nem fog menni.

 
Péterfy Gergely
Fotó: Kárpáti Iván / Klubrádió
 

 

Péterfy szerint most csak bólogatójánosok állhatnak be a sorba, illetve akiket trollkodásból, dezinformációból beemelnek a sorba, mint tette ezt Kemény Istvánnal Demeter. A cél a zavar, hogy "még azt is összezavarják, aki ellent akar mondani, mert akkor ott egy másik állítás. Ilyen értelemben titkosszolgálati módszerrel van felépítve" a trollkodás, állapította meg az író.

A magyar közönség végtelenül jó ízlésű, azok, akinek a torkán le lehet nyomni a giccset, a propagandalöttyöt, az nem az olvasó réteg, nem az igazi kultúrafogyasztó rétege az országnak, mondta Péterfy. "Akik igazi kultúrát, igényes művet akarnak, azoknak ez pártállástól függetlenül ellenszenves, sajnos ez egy maroknyi és egyre fogyatkozó csoportja az országnak". Egy kutatásból kiderül, milyen szűk a könyvvásárló réteg. A magyar irodalom 100 százalékának azt kívánja, hogy írjon, majd az olvasók és az utókor dönt, mondta.