„Klubrádió
Szabadság, elvtársak!

Pikó András: A hülyeség pártsemleges

28/06/2020 16:51

| Szerző: Klubrádió

A 88-as egyetemi sztrájkok egyik vezetője szerint a Fidesz-generáció előtt két út állt. Az egyiken nem lehetett meggazdagodni. Ám a generációs lekiismeret-furdalás ott van.

2020. június 26. Szabadság, elvtársak! (2020. június 26., péntek 19:00): Pikó András
50:41
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor Szerkesztők: Selmeci János

Furcsa hely volt a rendszerváltás előtt Szeged. Egyrészt Pol Pot megyének nevezték Csongrádot a kambodzsai diktátorra utalva, mert a Komócsin-klán uralta. Másrészt ott kezdtek kialakulni az MSZMP reformkörei. Ugyanakkor a József Attila Tudományegyetem egyfajta zárvány volt a maga liberalizmusával. Amikor ’88 őszén sztrájkoltak a hallgatók, az egyetemi pártemberek melléjük álltak és nem az állampárt mellé – emlékszik vissza Pikó András, a Klubrádió korábbi munkatársa, Józsefváros polgármestere.

A szegedi sztrájkkal azonos időben rendezték Bajnai Gordonék a közgázon a menzasztrájkot, aztán az ország több helyén is voltak tiltakozó akciók, sorozatban. Az egyetemi autonómia volt számukra fontos és a KISZ-től független diákképviselet létrehozása. Hallgatói önkormányzatok lettek belőle. Pikó András úgy élte meg ezt az időszakot, mintha 1848-at írtak volna, mintha történelmet írtak volna.

Véleménye szerint a Fidesz-generáció ketté vált. Voltak, akik a klasszikus humán értelmiségi karriert célozták meg, akik írni, alkotni szerettek volna. Utálták a politikát. Na, közülük senki sem gazdagodott meg. És voltak, akiket a pénz, a hatalom motivált, belőlük lettek a politikusok.

A műsorban szó esett a kezdeti MDF-SZDSZ viszonyról, hisz sokszor csak a véletlenen múlt, hogy ki melyik pártot választotta, később pedig szakadék tátongott már közöttük. A többi pártról is beszélve Pikó András kifejtette: a hülyeség teljesen pártsemleges, mindegyikben találkozott rendkívül primitív és rendkívül értelmes emberekkel is. Kiderült az is, hogy mit gondolt akkor a média szerepéről és mit gondol most, hogy a vidéki értelmiség helyzete nem mondható könnyűnek. A mai politikáról a polgármester azt mondta, megpróbálja „kicsiben” megmutatni, hogyan is lehetne ezt másképpen csinálni.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Szabadság Elvtársak!
2020.06.26: 19:00
Műsorvezető: Szénási Sándor