„Klubrádió
Reggeli gyors

Polyák: Orbánék tudatosan ellehetetlenítik a következő kormányt

18/10/2021 12:19

| Szerző: Klubrádió

Lemondott a médiatanács elnöke, aki egyébként az NMHH elnöke is, és így egy hatalmas terület egyetlen és legfőbb hatalmú ura, de ez csak azért történhetett meg, hogy a Fidesz tudja megválasztani az utódját. 9 évre, megkötve a következő kormány kezét. Polyák Gábor médiajogász a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy mi várható a következő időszakban.

2021. október 18. Reggeli gyors - részlet 21.10.18. Polyák Gábor
08:20
00:00

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint Karas Monika nem csak a Médiatanács vezetéséről mondott le, hanem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöki tisztségéről is. "A Médiatanácsról szokott több szó esni a nyilvánosságban, például a Klubrádió frekvenciájának az elvesztése kapcsán, vagy Mészáros Lőrinc korlátlan terjeszkedése miatt: ezek mindegyike a Médiatanács nevéhez kötődött.

És persze azért is a Médiatanács a felelős, hogy "ilyen torz média nyilvánosság alakult ki Magyarországon". Maga az NMHH és elnöke a teljes magyar távközlési piac kontrollját is ellátja, többek között az elektronikus kereskedelem, az elektronikus aláírások felügyelete is hozzá tartozik. "Elképesztően nagy hatalom. És az NMHH, a Médiatanács hívhatja vissza és nevezheti ki az MTVA vezérigazgatóját is" - mondta.

"Nagyon fontos pozícióról van szó, ami 9 éven keresztül stabilan biztosítja a Fidesznek a média és az informatikai ágazat egészében a pozícióit' - mondta Polyák. 

Átadták a Budapesti Műszaki Egyetem médiaműhelyét
 
Karas Monika
 
Budapest, 2017. október 19. Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke beszédet mond a Budapesti Műszaki Egyetem médiaműhelyének átadásán az egyetem E épületében 2017. október 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

 

A Médiatanácsba legutóbb 2019-ben választottak új tagokat. A tagok megválasztásához is kétharmados többségre van szükség, "és ezek az emberek is megbízható fideszes pártkatonák, szakmai múlt nélkül".

A kormány eddig sem engedett beleszólást a tagok kiválasztásába és a jövőben sem fog, mondta Polyák. "Az elnökről Orbán Viktor egy személyben dönt, és bár formálisan meg kell hallgatnia a szakmai szervezeteket, de nem kell figyelembe vennie őket. Bár Áder János nevezi ki, "de mindannyian tudjuk, hogy Áder ez ügyben semmilyen kompetenciával nem rendelkezik, és Orbán dönti el, ki lesz ennek a hatalmas területnek 9 évre az ura".

Polyák szerint a kormány bármelyik állami szerv esetében hozhat olyan szabályokat, hogy kétharmados döntéshez kösse a változtatást. A legfőbb ügyésznél is láthattuk, hogy minden kiskaput igyekeznek bezárni. A legfőbb ügyésznek már a leváltásához is kétharmados többség kell, felmérve azt, hogy az ellenzék kormányra kerülve bevállalta volna a káoszt is, csak hogy visszahívja Polt Pétert.

Az elmúlt időszakban a Fidesz a kormányzás olyan alapkérdéseit, mint az oktatáspolitika, az állami vagyon nagy része fölötti döntések, is kétharmadhoz kötötte. Ennek része, hogy létrejött egy mamut hivatal is, ami az összes közbeszerzés, az összes koncessziós eljárás fölött őrködik - szintén kétharmados többséghez kötve - szintén  9 éves kinevezéssel. Az állami vagyon kezelésében, az iparágak működésében és kontrolljában megkötik a következő kormányzat kezét. Teljesen tudatosan és szándékosan ellehetetlenítik, és ahol még nem tette meg, ott is biztosan be fog következni a következő hónapokban, mondta.

Szerinte a pofátlanság csúcsa lenne, ha az adóhivatal vezetését is kétharmados támogatottsághoz kötnék, mondta Polyák, de megjegyezte, nem akar ötleteket adni. Ő maga a következő kormányzatot illetően inkább az óvatosak közé tartozik. Szerinte az ellenzéknek mától csak az lehet a jelszava, hogy irány a kétharmad. Ez azért nagyon fontos, mert minden olyan megoldás, amikor feles többség akar kétharmadot, "az nyílt szembeszegülés a formális joggal, és icipici hajszálra van a polgárháborútól: lehetetlen helyzeteket idézhet elő, és a jószándék ellenére is megbéníthatja az országot", ezért szerinte olyan megoldást kell találni, amik biztosítják az ország békés működését a következő évekre.