„Klubrádió
Reggeli gyors

Putyin visszatér a politika csúcsszínpadára

16/06/2021 10:32

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai elnök és Vlagyimir Putyin találkozója a hét legfontosabb külpolitikai eseménye. A Klubrádió brüsszeli tudósítója már tudja, mi várható ezen az eseményen.

Benda László, a Klubrádió tudósítója beszélt a Biden-Putyinnal-találkozó előtt arról, hogy mi várható. A Reggeli gyorsban azt mondta, nagy szenzációt nem kell várni tőle.

2021. június 16. Reggeli gyors (2021. június 16., szerda 06:00)
141:33
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Bidennek az első külföldi útja, amit egy G7-es találkozóval kezdett, majd a NATO-csúcson vett részt, és találkozott az EU vezetőivel. Az orosz elnökkel a külügyminiszterekkel és a tolmácsok együtt szűk körű és rövid megbeszélést fog folytatni, "sejthető, mik azok az érzékeny pontok, amikről beszélni fognak".

Amerika még mindig szuperhatalom, Oroszország még mindig nagy hatalom, és nem szabad elfelejteni, hogy a ők ketten a világ nukleáris fegyvereinek a 90%-át tudhatják magukénak, mondta Bende. 

Biden erőt fog mutatni, és kiszámíthatóbb politikus, mint elődje volt. A találkozón nem lesz meglepetés, hiszen már Brüsszelben bejelentette, hogy vannak területek, ahol lehetséges az együttműködés Oroszországgal, ha orosz fél ezt az utat választja, és azt is megmondta, hol vannak a "vörös vonalak": például ott van Navalnij ügye. Az ellenzéki politikus börtönben sínylődik, az ő halála - amit Putyin nem zárt ki - egy jel volna, hogy Oroszországnak nem áll szándékában betartani az emberi jogokat.

Az amerikai és az orosz elnök csúcstalálkozója Genfben
 
Joe Biden
 
Genf, 2021. június 15. Joe Biden amerikai elnök megérkezik Genfbe 2021. június 15-én, egy nappal Vlagyimir Putyin orosz elnök tartandó csúcstalálkozója előtt. MTI/AP/Keystone/Cyril Zingaro
Fotó: Cyril Zingaro
 

De ahogy Biden, Putyin is érzékeny kérdéseket készül felvetni az amerikai elnöknek, hiszen két rutinos politikusról van szó. Putyinnak Biden az 5. amerikai elnök, akivel találkozhat, ezért nem valószínű, hogy egy csapásra megváltoztassa Putyin véleményét. Az orosz elnök azt fogja felhánytorgatni Bidennek, hogy Trump elnökség idején Amerika kivonult a nemzetközi szerződésekből.

Putyin vissza akar térni a világpolitika csúcsporondjára, ami ezzel a találkozóval meg is fog történni, Biden pedig visszatér a diplomáciába a trumpi politikával szemben.

Felvetett kérdések lehetnek továbbá Ukrajna, Grúzia és az ő szuverenitásuk, de az orosz fenyegetés elsősorban Európával szemben értelmezhető, Amerika számára "a világméretű kihívás: Kína".