„Klubrádió
Esti gyors

Reméli, vannak magyar püspökök, akik lelkifurdalást éreznek a pápa szavai hallatán

15/09/2021 00:12

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A pápa nemcsak spirituális, hanem politikai üzenetet is megfogalmazott magyarországi látogatása során – véli Perintfalvi Rita teológus. A Grazi Egyetem teológiai fakultásának tanára szerint Ferenc a hazai püspükök előtt tartott beszédei indirekt kritikák azzal kapcsolatban, hogy a kormányzati álláspont helyett az evangéliumi tanokat kellene hirdetniük.

2021. szeptember 13. Esti gyors - részlet 21.09.13. Perintfalvi Rita
06:24
00:00

A kormányzati és a kormánymédia retorikája (Bayer Zsolt nyomán) gyakran öreg demens emberként hivatkozik Ferenc pápára. Ehhez képest a Budapesten rndezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére érkező Ferenc pápával mindenáron találkozni akart Orbán Viktor miniszterelnök. A szentatya magyarországi és az azt követő szlovákiai látogatása előtt is azt üzente a két országnak, hogy segítsék Európát, hogy "ne szavakkal, hanem tettekkel is tegyenek tanúságot a befogadás és az irgalmasság cselekedetéről".

Perintfalvi Rita író, teológus, a Grazi Egyetem teológiai fakultásának tanára a Klubrádióban beszélt arról, hogy milyen üzeneteket hordozhat Ferenc pápa látogatása Magyarországon. Szerinte a szentatya élt azzal a lehetőséggel, amelyet a kongresszus zárómiséje tett lehetővé. Világi spirituális vezetőként püspökei előtt tartott beszédeiben az elfogadásról, a szeretet erejéről beszélt. Ezzel egyúttal kritikát is megfogalmazott a magyar katolikus egyház a menekültügyben vallott, a kormány véleményét tükröző álláspontjával szemben, amely nem az elfogadásról szól.

Perintfalvi szerint a pápa szembeállította az isteni gondolkodást és a minduntalan hatalomra ácsingózó emberi gondolkodást. Ez utóbbi egy hatalommal rendelkező Messiást képzel el. Ennek lényege a hatalom utáni vágy, a másokon uralkodni vágyás. A másik oldalon az a kép áll, amelyet Ferenc az oltári szentség képével azonosít, "az önmagát odaajándékozó szeretet".

A teológus úgy véli, hogy – bár a pápa csak ösztönözheti a klérust – beszédeiben arra mutatott rá, hogy az egyház nem állhat az elnyomók, a másokat diszkriminálók oldalára. Feladata az lenne, hogy az ellenállás útját járja, ha bármely hatalom el akarja tántorítani attól, hogy az evangéliumot hirdesse.

Arra a riporteri kérdésre, hogy lehet-e bármilyen gyakorlati következménye annak, amit a pápa a püspököknek mondott, a teológus azt válaszolta, közvetlen következménye nincs, hiszen a helyi vezetés az ottani egyházaké, de Ferenc nyilván tud egyfajta inspirációt admi, prófétai kritikát gyakorolni, és ő ezt próbálta meg. Megpróbált a szívükhöz, a lelkükre beszélni, de semmiféle retorziót nem alkalmazhat a helyi egyházak vezetésével szemben, mert van egyfajta függetlenségük. Ennyit tehetett a pápa – mondta Perintfalvi Rita, aki reméli, vannak a magyar püspökök között olyanok, akik pontosan értették miről van szó, és talán egy kicsit lelkiismeret-furdalást éreznek az egyházfő szavai hallatán.

NEK - Zárómise a Hősök terén
 
Ferenc pápa, Hősök tere
 Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Perintfalvi Ritával
2021.09.13., hétfő 18:48
Riporter: Dési János