„Zajlik
Reggeli gyors

Sokan inkább visszaadnák a háziorvosi praxist, ha nem változtatnak az ügyeleti rendszeren

14/10/2024 08:40

| Szerző: Klubrádió

Elégedetlenkednek a háziorvosok az új ügyeleti rendszerrel, sokan praxisuk visszaadásán gondolkodnak és nem csak a 70 pluszosok, hanem a fiatalabbak is – erről kapott információkat a Klubrádiónak nyilatkozó közgazdász. Rékassy Balázs szerint nem várható el, hogy 12 órát dolgozzon valaki és az sem, hogy olyan ügyeljen, akinek nincs hozzá kellő tapasztalata.

2024. október 14. Reggeli gyors - részlet, 2024.10.14. Rékassy Balázs
09:17
00:00
Október 1-től a az Országos Mentő Szolgálat (OMSZ) vette át a háziorvosi ügyeleteket. Így 16-22 óráig háziorvosokkal kellett ellátni az ügyeletet. A változás ellen a Magyar Orvosi  Kamara  (MOK) is tiltakozott.

Rékassy Balázs elmondta, ha valaki 16-20 óra között rendel, akkor egy párhuzamos szolgáltatás alakul ki, miközben a betegei ellátatlanok 12-16 óra között. Így a háziorvosnak kellene akkor is rendelkezésreállást biztosítani, így kialakulhat, hogy egy háziorvos napi 12 órát dolgozik a naponta kötelezhető 8 óra helyett. A másik problémaként említette, hogy a  háziorvosok nagy része nem vesz részt a sürgősségi ellátásan és sokan attól félnek, nincs kellő gyakorlatuk ehhez.

Rékassy úgy értesült, hogy vannak önkormányzatok, ahol a háziorvosok több mint fele kemény hangú üzenetet fogalmazott meg az önkormányzat felé, melyben azt kérik, hogy biztosítsa a helyhatóság újra a külön háziorvosi ügyeletet, különben felmondanak.  

A közgazdász felhívta a figyelmet, hogy a szakmában így is óriási gond van, mert az országosan 6400 praxisból csaknem ezer  hiányos és csak Budapesten több mint 100 háziorvos hiányzik a rendszerből. A szakma átlagéletkora pedig hatvan év. Most ahelyett, hogy ezt a szakterületet vonzóvá tennék, tovább nehezítik a munkájukat.

 

Rékassy Balász azt mondta, az orvosi kamara,  a főváros, az OMSZ és a Belügyminisztérium közti augusztusi egyeztetésen az hangzott el, hogy az október végi tapasztalatokat közösen fogják értékelni. Azt reméli, hogy a felháborodás nyomán lesznek változtatások.