„Ki
Reggeli gyors

Sorra határolódnak el Orbán békemissziójától az uniós tagországok

18/07/2024 09:45

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Egyre több uniós tagállam határolódik el a magyar kormánnyal való együttműködéstől – írja az Euractiv.

2024. július 18. Reggeli gyors - részlet 24.07.18. Csernyánszky Judit lapszemléje
06:02
00:00

Trump három napja bejelentett alelnökjelöltje rövid politikai karrierjéhez képest sok szállal kötődik Orbán Viktorhoz, alapvetően nacionalista ideológiáját tekintve, James David Vance csodálja Orbán Viktor politikáját – olvashatjuk a Washington Post véleményrovatában. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója külön posztban is üdvözölte a választást, a Trump-Vance páros elég jól hangzik a magyar fülnek – írta közösségi oldalán. A véleménycikk szerzője jelzi, az amerikai konzervatívok Orbán iránti rajongása eléggé jól dokumentált. Pedig hát kis országról van szó, jelentéktelen gazdasággal. Azonban az, ahogy a hosszú ideje kormányzó Orbán az illiberális nacionalizmus fellegvárává alakította Magyarországot, sokak elismerését vívta ki Nyugaton. Az, ahogy újra és újra képes volt megnyerni a választásokat, megszelídítette a civil szervezeteket és a médiát, ahogy rendületlenül küzd a bevándorlókkal szemben, s ahogy a saját képére formálta az országot, recept a nyugati konzervatívok győzelméhez. Senkit ne zavarjon – teszi hozzá ironikusan – hogy közben az országot választási autokráciává süllyesztette. J. D. Vance már a szenátusi kampányában – két évvel ezelőtt – követendő példának tartotta a orbáni hagyományos családmodellt, és a gyerekvállalást ösztönző pénzügyi támogatásokat. Vajon miért ne promotálhatnánk mi is ezt a formulát? – fogalmazott az alelnökjelölt. Mire a jegyzetíró zárójelben hozzáteszi, az amerikai születési ráta magasabb a magyarnál.

Kis késéssel reagált Kína Orbán látogatására

Elég furcsa, hogy a kínai külügyminisztérium csak egy hét elteltével tette ki a honlapjára az Orbán vizit értékelését. Persze ügyesen körbeágyazva, miszerint most vitatta meg annak fontosságát telefonon Szijjártó Péter és kínai kollégája. Emögött leginkább az sejlik fel, hogy az EU-ban több fronton megindított Orbán Viktor elleni támadásra igyekeznek ekképp válaszolni, illetve azokat kivédeni a maguk igazát hangoztatva. Wang Yi külügyminiszter méltatta, hogy Orbán legutóbbi látogatása során a békéről, a kölcsönös bizalomról és a két ország barátságáról folytattak stratégiai egyeztetést. Azt írta a közleményben, hogy Magyarország konstruktív közvetítő szerepet vállalt fel a béketeremtésben. Kína kész együttműködni hazánkkal a béketárgyalások tető alá hozása érdekében, amihez olyan ésszerű megközelítésre van szükség, amit az ország képvisel. Szijjártó szavait is rögzítették a közleményben, miszerint ők is készek együttműködni Kínával a konfliktus eszkalálódásának elkerülése céljából.

Egyértelműen elhatárolódnak Orbán békemissziójától az EU-ban

15 német minisztériumot kérdezett meg az Euractiv, tárcavezetői szinten képviseltetik-e magukat a magyarországi informális találkozókon, mire egységes nem volt a válasz mindenhonnan. Általában miniszter alatti szinten képviseltetik magukat, de például a német agrár- és a külügyi tárca arról folytat most egyeztetéseket az uniós tagországokkal, hogy egyáltalán nem utaznak hazánkba az európai tanácsi ülésekre. A németek tulajdonképpen követik jópár északi- és kelet-európai tagállam példáját, akik már korábban állást foglaltak, miután Orbán Viktor a velük való egyeztetést mellőzve járt többek között Moszkvában és Kínában az ún. békemisszió keretében. Az Európai Bizottság – mint ismeretes – még ennél is továbbment, hisz kerekperec kijelentették, hogy egyetlen biztos sem utazik az Orbán-kormány által szervezendő ülésekre az elkövetkező félévben. Csak vezetői posztot betöltő alkalmazottak vesznek részt majd a találkozókon – tudatta a szóvivő a napokban.

EUROPEAN PARLIAMENT / PARLEMENT EUROPEEN - STRASBOURG
 
Európai Parlament
 
Forrás: Flickr.com
Fotó: Š Emmanuel VIVERGE
 

Európa legvonzóbb befektetési letelepedési programját kínálja a migráció ellen küzdő Magyarország

A nemzetközi migráció kérdéseivel foglalkozó nemzetközi portálon, az Investment Migration Insider-en megjelent egy írás azzal a címmel, hogy Európa legvonzóbb befektetési letelepedési programját kínálja július 1-től Magyarország. Az előnyök között sorolja fel, hogy szabadon, vízummentesen lehet utazni a magyar okmányokkal az EU-ban, a családot is lehet hozni 18 év alatti gyerekekkel, 10 év elteltével pedig meg lehet újítani a tartózkodási engedélyt.

A szankciók miatt most végképp elakadt a Lukoil magyarországi szállítása

A Bloombergre hivatkozva számos lap átvette, így az Ukrainszkaja Pravda is, hogy az Oroszország elleni szankciók miatt most végképp elakadt a Lukoil magyarországi szállítása. Június végétől ugyanis az Ukrajnai Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács is kiterjesztette ezeket a szankciókat a Lukoil-ra. Így megakasztották az Ukrajnából érkező orosz olajszállításokat. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése után Szijjártóval találkozva úgy fogalmazott, hogy erősen dolgoznak azon, hogy a tranzitra vonatkozó tiltásokat elkerüljék. Feltehetően az eddig csak kétharmadban közvetítő MOL fogja teljes mértékben átvenni a szállítási feladatokat. A cikk megjegyzi: az orosz üzletemberek 2023-ig nem nagyon érezték meg a szankciók hatásait, egy tucatnyi közülük több mint 11,3 milliárd dolláros – több mint 4000 milliárd forintos – osztalékot vett ki a cégekből.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.07.18., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit