„Ki
Reggeli gyors

Szakértő: A repülés nem veszélyesebb, mint más sportesemény

12/09/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár látványosabbak a repülős balesetek, jobban odafigyel rájuk a sajtó is, de összességében "egy repülős bemutató nem veszélyesebb más sporteseményeknél" – véli Punka György, repüléstörténész.

2023. szeptember 12. Reggeli gyors - részlet 23.09.12. Punka György
08:24
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, vasánap lezuhant egy T28 Trojan típusú repülőgép a börgöndi légiparádén. A repülőben tartózkodó két ember, apa és fia azonnal életét vesztette, egy négy fős család tagjai, akik a becsapódástól nagyjából két-háromszáz méterre található parkolóban tartózkodtak, súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Madas László igazságügyi légiüzemeltetési szakértő nem sokkal a balesetet követően elmondta, szerinte emberi hiba okozhatta a balesetet.

"Minden relatív, hasonló számú baleset történik az autóversenyeken, vagy más versenysportban" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Punka György, repüléstörténész. Hozzátette, a hasonló sportrendezvények többségében nem történnek balesetek. "Általánosan megállapítható, hogy sokkal kevesebb baleset történik a levegőben, mint a földön."

Úgy véli, a repülőbalesetek száma a repülős bemutatók számához képest alacsony. Azokhoz az extrém esetekhez hasonlítja Punka, mint amikor egy fiatal, életerős focista összeesik a pályán, mert megállt a szíve.

 
 
Lezuhant egy repülőgép a börgöndi repülőnapon, ketten meg
 
 2022. szeptember 11-én a börgöndi repülőnapon készült felvétel egy Trojan típusú repülőgépről. A gép egy évvel később 2023. szeptember 10-én, a börgöndi repülőnapon lezuhant. A balesetben ketten meghaltak. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
 

A baleset kivizsgálásával kapcsolatban elmondta, számos szempontot vesznek ilyenkor figyelembe. Egy légibemutató esetében a tervezett manővereket előre egyeztetik a szervezőkkel. Ez azért is fontos, hogy a szervezők számolni tudjanak egy-egy bemutató időtartamával. A rosszul sikerült, alacsony "áthúzásnál" megkísérelt orsó-manőver a bemutató búcsúzó figurája volt. "Sajnos ez előfordul." Lehetséges okok közt említette a madarak jelenlétét – amelyek veszélyt jelentenek a repülőgépekre –, a legapróbb műszaki hibát és egészségügyi problémát, amelyek addig nem mutatkoztak. A vizsgálatot prekoncepció (előfeltételezések) alapján lefolytatni veszélyes,ezért nagyon fontos, hogy képzett szakemberekre bízzuk.

Úgy véli, hogy bár látványosabbak a repülős balesetek, jobban odafigyel rájuk a sajtó is, de összességében "egy repülős bemutató nem veszélyesebb más sporteseményeknél".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Punka Györggyel
2023.09.12., kedd 7:35
Riporter: Dési János