„Zajlik
Reggeli gyors

Szakértő: Nem hiszem, hogy egy atombunkert egy pisszenés nélkül el tudnák bontani

29/12/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Magyar Rádió egykori épületeinek teljes bontási tervcsomagját átnézve ellentmondásokra lelt Vincze Miklós, a 24.hu kulturális újságírója, Csengery- és Podmaniczky-díjas épületsimogató. Ezekről beszélt a Reggeli gyors pénteki műsorában.

2023. december 29. Reggeli gyors - részlet 23.12.29. Vincze Miklós
16:00
00:00

A Magyar Rádió korábbi épületeivel kapcsolatos kormányzati tervekről, a józsefvárosi önkormányzat elkeseredett bontás elleni küzdelméről több ízben a Klubrádió is beszámolt.

„A két műemlék palota természetesen megmaradna, de ezen kívül az összes 19-20. századi épületrész eltűnne” – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Vincze Miklós, a 24.hu kulturális újságírója, Csengery- és Podmaniczky-díjas épületsimogató, aki a Rádió egykori épületeinek teljes bontási tervcsomagját átnézve hosszú cikkben mutatta be, milyen ellentmondásokra lelt.

Hozzátette, az épületekben máig is aktív élet folyik, „a zenészek bejárása továbbra is megmaradt”: gyakorlásra, felvételre, és időnként koncertekre is lehetőségük van.

„Annyira él a tömb, hogy a stúdiók működnek” – mondta Vincze, hozzátéve, hogy a folyosók ellenben már üresek.

Azzal kapcsolatban, hogy a Pollack Mihály tér felé néző központi irodaépület sarkát egy 1952-ben emelt, több méter vastag vasbeton falakkal rendelkező atombunkert hogyan tervezik elbontani, Vincze kifejtette, erősek a kétségei afelől, hogy a folyamat minimális zajjal járna.

„A bontási és más szakvélemények azt állítják, hogy az egész bontandó részt, beleértve a bunkert is, egy éven belül sikerül majd kiradírozni, és ehhez nem akarnak, nem fognak olyan eszközöket használni, amelyek észveszejtően hangosak. Na most, egy három méter vastag falú atombunkert kétlem, hogy le lehet bontani egy pisszenés nélkül néhány hónap alatt – foglalta össze véleményét, hozzátéve, ha robbantással próbálkoznak, az aligha fog a bunkernek – funkciójából adódóan – komolyabb kárt okozni. Kézi és kisebb erővel lehetetlen ezt az épületrészt lebontani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Vincze Miklóssal
2023.12.29., péntek 8:30
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert