„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Szinkronháború

12/06/2019 15:25

| Szerző: Klubrádió

A filmek szinkronizálása nem csak kényelmi szempontból fontos, hanem amiatt is, hogy ápoljuk a magyar nyelvet – mondja Nagy Ervin színész.

2019. június 11. Ötös - részlet. 19.06.11. Nagy Ervin
12:43
00:00

A mozik 80 százalékban szinkronizált filmeket játszanak, és akkor még nem beszéltünk a televíziókról. Persze megoszlanak a vélemények arról, hogy eredeti hangon, feliratozva kellene-e a külföldi alkotásokat vetíteni, vagy szinkronnal. Előbbi mellett szól, hogy valószínűleg segítené a nyelvtanulást, továbbá az, hogy egy színész karakteréhez a hangja is hozzátartozik. Az utóbbi mellet lehet úgy érvelni, hogy főleg az idősebb korosztály többnyire csak magyarul ért, és a magyar szinkron világhírű. Elég, ha csak a Flinstone család című rajzfilmsorozatra gondolunk.

A szinkron most azért került reflektorfénybe, mert Semjén Zsolt benyújtott egy törvénymódosítási tervezetet, amely felháborította a szakmát. Nagy Ervin színész egyenesen egy hosszú háborúról beszél. A terv szerint megszüntetnék az előadóművészeknek járó ismétlési jogdíjat, miközben harminc évvel ezelőtti gázsiért dolgoznak. A forgalmazók leszorítják a díjakat, a színészek már egymás alá ígérnek egy-egy munkáért.

Nagy Ervin szerint ez erkölcstelen, szó szerint kizsákmányolás. Már nem lehet tisztességes szerződést kötni, hiányzik a partneri viszony, s bár a szakmában van pénz, azt nem a színészek kapják. A cél, hogy a mozi olcsó legyen.

A minőségi szinkron már csak azért is fontos, mert a nyelvápolás egyik eszköze. Nem lenne jó, ha generációk nőnének föl úgy, hogy fordítóprogramokkal készült, magyartalan szövegeket olvasnának föl nekik tehetségtelen emberek. A minőség romlása ellen csak úgy lehet küzdeni, ha tisztességesen megfizetik a szinkron készítőit a fordítótól, a vágón át a színészig, rendezőig.

„Bátran üzenem a rabszolgatartóknak, hogy készüljenek, mert itt háború készül, nem harc.” - mondja Nagy Ervin, aki a tiltakozás élére állt, és azt kéri a kollégáitól, hogy csatlakozzanak a szakszervezethez.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Szigetváry Zsolt.

Ötös
2019. 06. 11. 10:00
Műsorvezető: Bódy Gergő