„Klubrádió
Reggeli gyors

Sztrájkolnak az ortopéd cipőkészítők

19/08/2020 14:25

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Sorra mennek tönkre az egyedi gyógyászati segédeszközök gyártói, mert a költségeik nőnek, az eladási árat viszont az állam szabja meg. Tíz év után végre megoldást szeretnének.

2020. augusztus 19. Reggeli gyors - részlet 20.08.19. Rozsnyai Sándor
05:01
00:00

Sztrájkba hívta az ortopéd cipő gyártással foglalkozó vállalkozásokat a szakmai szövetség. A munkalassító akció célja, hogy felhívják a figyelmet az alulfinanszírozásra, amely a szakma létét és az ellátás biztonságát is fenyegeti.

Rozsnyai Sándor az Ortopéd Cipőkészítők Szövetségének elnöke beszélt arról a reggeli gyorsban, hogy milyen helyzetben vannak. Miután a termékeiket gyakorlatilag hatósági áron értékesíthetik, a gyártási költségek emelkedését kénytelenek „lenyelni”. Az árat 2010 óta nem emelték, a növekvő költségek elvittek már minden tartalékot. A vállalkozások 10 százaléka ment tönkre egy év alatt. És itt ugye nem multinacionális cégekről van szó, hanem kis családi vállalkozásokról, hiszen egyedi termékeket kell készíteni. A szakemberek jó része nyugdíjas korú lesz hamarosan, az amúgy is rossz helyzetet tovább súlyosbította a vírus miatti leállás. Betelt a pohár.

Az állam persze elismeri, hogy a helyzet tarthatatlan, mégsem történik semmi. Valahogy képtelenek forrást találni arra, hogy valamilyen módon életben tartsák a szakmát. Most éppen folynak tárgyalások, de Rozsnyi Sándor szerint nagyon messze állnak még a megegyezéstől, az ajánlat és a szakma igénye között túlságosan nagy a különbség.

Érdekes szála a történetnek, hogy a szövetség szerette volna a már megkezdett sztrájk hírét közzétenni a Magyar Távirati Irodán keresztül. Azonban az MTI megtagadta a közlést, mondván, hogy nem mozgósíthatnak konkrét politikai akcióra, nem invitálhatnak sztrájkra. Az elnök elmondta, hogy ilyenről szó sem volt, ők minden gyártót megkerestek személyesen és többségük csatlakozott is a sztrájkhoz, csak ezután fogalmaztak meg egy közleményt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.08.19. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre