„Klubrádió
Reggeli gyors

TASZ: Alaptörvényt sért a kormány

23/09/2020 13:00

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Bizonytalanságban hagyja polgárait az Orbán-kormány, mert túl gyakran változtatja a védekezés szabályait, és azokról nem tájékoztatja megfelelően az embereket.

2020. szeptember 23. Reggeli gyors - részlet 20.09.23. Asbóth Márton
09:18
00:00

Amennyire aktív volt a kormány tavasszal, a járvány megjelenésekor, most annyira passzív. Akkor határozottan korlátozta az oktatást, a vásárlást, a szórakozást, most enyhébb intézkedéseket hoz, azokat is gyakran változtatja, csak napokkal, sőt órákkal az életbe lépésük előtt közöl valami homályos információt. Ha be is jelentenek valamit, a jogszabály pontos szövege csak jóval később jelenik meg, ami sérti a jogbiztonságot. A Társaság a Szabadságjogokért emlékeztet arra, hogy az Alkotmánybíróság kimondta: „A jogállam nélkülözhetetlen eleme a jogbiztonság. A jogbiztonság az állam – s elsősorban a jogalkotó– kötelességévé teszi annak biztosítását, hogy a jog egésze, egyes részterületei és az egyes jogszabályok is világosak, egyértelműek, működésüket tekintve kiszámíthatóak és előreláthatóak legyenek a norma címzettjei számára.” A polgárok bizonytalanságban tartása tehát alkotmánysértő.

A TASZ-hoz számos panasz érkezett, ezek közül a legjellemzőbbeket Asbóth Márton, a civil szervezet jogásza ismertette a Reggeli gyorsban. Az iskolai szabályozás áttekinthetetlen, nem világos, hogy mikor kell otthon tartani a gyereket, illetve mikor mehet vissza az iskolába. Mikor kell tesztelni egy tanulót, mikor az egész osztályt, mi van akkor, ha a tanár mutat tüneteket. Az iskolák világos iránymutatás híján különböző stratégiákat alkalmaznak. Az utazással kapcsolatban is káosz van. Létezett egy áttekinthető rendszer, amikor az egyes országokat különböző színnel jelölték meg, ebből azonnal látszott a veszélyeztetettség mértéke, ezt szeptembertől eltörölték, helyette valami bonyolult, változó szabályozást vezettek be. Sokan nem tudják, hogy a karantén nem egy konkrét fogalom, nem csak a hatósági karantént jelenti, hanem jogi értelemben több fajtája van, amelyekre különböző szabályok érvényesek.

Asbóth Márton elmondta, hogy a panaszokból kiindulva alaposan elemezték a helyzetet és arra jutottak, hogy az Orbán-kormány alaptörvényt és nemzetközi szerződéseket sért, mert nem ad értelmezést az egyes intézkedésekhez, nem hagy időt az embereknek a felkészülésre, ezért a lakosság szinte nem is tud jogkövető magatartást tanúsítani. A járványhelyzetről csupán statikus információkat hoz nyilvánosságra. Például Ausztriában, Németországban, sokkal több adatot közölnek, például területi lebontásban, ami valóban tájékoztatja a lakosságot. Orbán Viktor miniszterelnök ugyan hangsúlyozza mostanában, hogy ennek a hullámnak a veszélye valós, mégsem szolgál magyarázattal a folytonosan változtatott rendelkezésekkel kapcsolatban – állapítja meg a TASZ.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Reggeli gyors
1010.09.23. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes