„Klubrádió
Reggeli gyors

The Guardian: Karácsony a referendum bojkottjára szólított fel

29/07/2021 07:38

| Szerző: Klubrádió

A lehallgatások arra világítottak rá, hogy nem minden kormány jó, és még a jó kormányok is cselekedhetnek rosszul. A főpolgármester 2019-es főpolgármesteri kampányában kiszivárgott egy kellemetlen felvétel Karácsonyról, írja a Pegasus-ügyről szóló cikkében a Guardian.

Pár nappal a Pegasus botrány nemzetközi kirobbanása után Catherine De Bolle, az Europol ügyvezető igazgatója és Cyrus Vance, New York megye ügyésze arról írt véleménycikket, miként lehetséges, hogy azokat az újságírókat és civileket, jogvédők százait büntetik, akik csak a dolgukat teszik.

Védik a demokráciát. Ez lenne a bűnük? – olvashatjuk a Politico portálon. Rajtuk kívül az LMBTQ közösségek, a családi erőszak áldozatai – mind-mind csak abban a menekülésben bízhattak, amit számukra a titkosított okostelefonok jelentettek. Ezentúl már ez sem nyújt menedéket, ezt is megkaparintják a bűnözők.

A Pegasus bebizonyította, még a kormányok is eljátszották a becsületüket, amiben a techcégekben partnerükre találtak. Még nagyobb a baj, ha kompjuter-rendszerekbe, adathálózatokba bejutva nagyszabású, rendszerszintű, a gazdaságot, az infrastruktúrát és a nemzetbiztonságot kockára tevő károkat okozhatnak.

A kérdés most már nem is az, hogy képesek-e vagy sem titkosítani ezeket az adatokat az okostelefonokon, hanem az, hogy mit tud vele kezdeni a kompjutertudomány – írja a két szerzőre reagálva a Politico hasábjain számos informatikai cég vezetője illetve jogvédők. Mert a titkosítás rendszere valójában még nincs szabályozva.

Aligha lehet e tekintetben különbséget tenni, hogy ki a jó fiú és ki a rossz fiú, akit meg lehet hekkelni. Ugyanakkor a Pegasus-ügy világossá tette azt is, hogy nem minden kormány jó, és hogy a jó kormány is tud rosszul cselekedni.

A brit Guardian ugyan megkésve, de az LMBTQ tüntetéseket visszahozva ír arról, hogy miért követeli Karácsony Gergely miniszterek lemondását – de legalább Varga Judit igazságügyminiszerét - a Pegasus botrány kirobbanása után. Nem mellesleg a Guardian is azon újságok egyike a 17-ből, amelyik be volt avatva a Pegasus-projektbe és maga is nyomozásba kezdett a lehallgatási-megfigyelési botrány okán.

Az újság kifejezetten szkeptikus a legfőbb ügyész által elrendelt Pegasus-nyomozás tekintetében, úgy fogalmaz, kevesen bíznak abban, hogy lesz eredménye a vizsgálatnak. Ugyan Karácsony Gergely, úgy néz ki, nem került fel a kémprogram által megfigyeltek listájára, de a cikk emlékeztet arra, hogy a 2019-es főpolgármesteri kampányban egy olyan videót állítottak be kiszivárogtatásnak, amelyben az ellenzéken belüli megosztottságról beszélt.

Elmondta, hogy fontos beszélgetésekkor a telefonját és a laptopot sem viszi magával. Szerinte a mostani „homofób” törvény kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet a Pegasus botrányról. Javasolja a főpolgármester, mindenki bojkottálja ezt a nevetséges referendumot.

Meglehetősen egyoldalú írást közöl az Ukraina nevű, de orosz szerkesztésű, igencsak megtévesztő portál Soros Györgyről és édesapjáról, Tivadarról. Viszontlátjuk benne azokat a mondatokat, amelyeket Putyin szájából épp úgy hallottunk, mint Orbán Viktoréból, mint például azt, hogy Soros menekültekkel akarja elárasztani Európát.

Életrajzi részletekbe is bocsátkozik a maga sajátos interpretációjában, és bizonytalan források alapján megállapítja, hogy a kommunista rendszert azért cserélte le a milliárdos filantróp, hogy most a Soros következzék.