„Klubrádió
Reggeli gyors

Tompos: A Fertő tavi cölöpházak bontásán is nyerészkednek

8/09/2021 13:39

| Szerző: Klubrádió

A Momentum konzultációt kezdeményezett a Fertő tavi beruházásokkal kapcsolatban. Tompos Márton a párt szóvivője beszélt arról, miért cinikus szerintük a kormány ebben a témában. Milyen ökofejlesztésnek hívni a nádas lebetonozását?

Azzal önmagában nem lenne probléma, ha az állam a fertőrákosi partszakaszon megújítaná a partot, a kiszolgáló létesítményeket, azonban az már probléma, hogy mindezt egy 30 milliárdos gigaberuházás részeként tervezi, amihez sem a helyi civileket, sem az UNESCO-t nem kérdezi meg, hogy a beruházás nem veszélyezteti-e a térség világörökségi státuszát, és az uniós figyelmeztetésekre sem reagálnak, mondta Tompos Márton a Reggeli gyorsban.

2021. szeptember 08. Reggeli gyors - részlet 21.09.08. Tompos Márton
06:54
00:00

A Fertő tavi beruházás ellen a Fertő Tó Barátai Egyesület petíciót indított, amihez a Momentum is csatlakozott. Eddig 25 ezren írták alá, ezért a Momentum egy konzultációt is indított a Fertőkonzultáció.hu oldalon.

A környék Sopron egyik legfrekventáltabb része, az ország egyik jelentős turisztikai központja és a cölöpházak ismertek voltak, mondta. Ez utóbbiak lebontása mutatta meg Tompos szerint azt, hogy mennyire cinikus az egész projekt. Ezeket még a bírósági ítélet előtt lerombolták, majd 20 millió forintos bontási költséget számláztak ki a tulajdonosoknak.

Tompos értesülései szerint azonban volt olyan cölöpházas tulajdonos, aki komolyan meghallgatta a projektet vivő cég ajánlatát, ahonnan dupla áras ajánlatot kapott, ahhoz képest, amit a piacon kértek el a bontásért. "Cinikus undorító elképesztő, hogy még ezen a helyzeten is nyerészkednek" - mondta.

 
Fertő-tó, bontás
 
Fertő tó, cölöpházak bontása markolóval (fotó: Brenner Koloman, Jobbik / Facebook)
Facebook
 

 

Abszurd az is, hogy lezárták a partszakaszt, lebontottak mindent, és biztonsági őrökkel védik a területet. Miközben az egészet ökofejlesztésnek nevezik 880 parkolóhelyet, 4 csillagos hotelt terveznek a területre. A lebetonozott nádast ökofejlesztésnek nevezni furcsa, mondta Tompos. A törvények szerint a tó partjától 6 méterre semmit sem lehetne építeni, ehhez képest közvetlenül a partra tervezik a szállodát. "Sem világörökségi, sem természetvédelmi szempontok nem számítanak" - mondta.

A fejlesztés nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszt is kapott. Nagyon sok pénzről és egy Mészáros-érdekeltségről van szó, bár Tompos megemlítette azt a pletykát, hogy a radikális pusztítás hátterében Orbán Ráhel áll, aki egyszer ott vitorlázott, és nagyon megtetszett neki. Akár így, akár úgy, "az biztos, hogy valaki miatt senki és semmi nem számít a Fidesznek".

A konzultációt elküldték Gulyás Gergelynek, Orbánnak és Áder Jánosnak is, eddig nem reagáltak rá. Tompos szerint általában, ha a Fidesz kemény ellenállásba ütközik, visszakozni szokott. Úgy kalkulált, ha kétszer-háromszor ennyien aláírják a petíciót, lehet, azt mondanák, nem érdemes Sopront és az egész környéket elveszíteni egy projektért.