„Klubrádió
Reggeli gyors

Trollok: az orosz mintát követi a Fidesz

24/07/2019 14:32

| Szerző: Klubrádió

Trollnak tekinthetők azok a kommentelők, akik közösségi oldalakon politikai megbízásból posztolnak bizonyos cikkek alá politikusok lejáratása vagy támogatása, választók mobilizációja vagy aktivitásuk csökkentése miatt. Oroszország az úttörő, a magyar kormánypárt másolja a receptet.

2019. július 24. Reggeli gyors / részlet, Szicherle Patrik (19.07.24.)
08:45
00:00

Honnan tudhatjuk, hogy trollal állunk szemben? Vannak bizonyos gyanús jelek Szicherle Patrik, a Political Capital elemzője szerint, például, ha az adott kommentelő erőszakos, ellenségeskedő nyelvezetet használ. Aztán az is, ha látszik, hogy semmilyen aktivitást nem fejt ki, nincs profilképe vagy nem embert ábrázoló képe van, esetleg internetről lopott, ahogy az a keszthelyi és a szegedi esetekben is előfordult.

Az is gyanús, ha valaki napi szinten látványosan sokat posztol; az oroszoknál mindenki több hamis profilt menedzsel, nem kizárható, hogy többen is írnak egy névvel, de aki ezt munkaszerűen végzi, mint az orosz trollgyárban, az úgynevezett Internetkutató Intézetben, annak van ideje napi 40-50 kommentre.

Szicherle Patrik említette azt az esetet is, amikor a Sargentini-jelentés után angol nyelvű kommentekben ugyanazzal a szöveggel éltették Orbán Viktor politikáját. Ez abba illeszkedik, amit a 444 megírt, hogy központi utasításra írják ezeket.

 
Fideszes kommentelők Judith Sargentini Facebook-oldalán a jelentés elfogadását követően (kép: átlátszó)
 


Elmondta: ez a kevésbé demokratikus erők eszköze, mert demokratikus országokban nagyobb visszhangja lenne. Probléma, hogy a lakosságnak nincs megfelelő tudása ezek kiszűrésére. Több országban vannak médiatudatossági tréningek fiataloknak, így Finnországban és Ukrajnában is, utóbbi esetben az orosz befolyás miatt. Ha az iskolákban elkezdik oktatni a médiatudatosságot, az szép lassan fejleszti a lakosság képességét arra, hogy kiszűrje ezeket a dolgokat.

Szicherle Patrik nem támogatja az ilyen jellegű oldalak betiltását, mert akkor azok, akik ezzel élnek, a szólásszabadságra hivatkozva támadnák az intézkedést. Az nem támadható, hogy a neonáci, antiszemita profilokat letiltja a Facebook, de szerinte monjuk az orosz Russia Today oldalának elérhetetlenné tétele már erősebb lépés lenne.

Ahogy az Átlátszó összefoglalta, a módszer lényege, hogy egyes ügyekben a kormánypárt által irányított média a trollok kommentjeire építkezve igyekszik lejáratni az ellenfeleit, civileket, politikusokat. Keszthelyen a város utolsó szabadstrandja helyére tervezett kutyás élménypark ellen tüntetőket „agyhalottazó” profilok (egyébként lopott képekkel) próbálták egyrészt lejáratni a tiltakozókat, másrészt elvenni a kedvüket a vitától. A PestiSrácok ezekre a kommentekre hivatkozva írta, hogy „a keszthelyiek” a polgármester ötletét támogatják.

Szegeden a kormánypárt „független” jelöltjének támogatására és oldalának felfuttatására vetik be a kamuprofilokat. „Fantasztikus érzés, hogy ennyire sokan vagyunk” – írta ezekre a kommentekre hivatkozva a Fidesz által támogatott jelölt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Kép: wikipedia

Reggeli gyors
2019. július 24., szerda 08.10
Műsorvezető: Rózsa Péter