„Klubrádió
Reggeli gyors

Túl sok élelmiszert vásárolt a járványhelyzetben? Most rászorulóknak segíthet vele

9/06/2020 15:08

| Szerző: Klubrádió

Adománygyűjtő akciót indít a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Nébih azért, hogy a koronavírus-járvány elején felhalmozott tartós élelmiszerek ne vesszenek kárba, hanem rászorulókhoz juthassanak el.

2020. június 09. Reggeli gyors / részlet, Sczígel Andrea (20.06.09.)
04:51
00:00

Sokan halmoztak fel rengeteg tartós élelmiszert a járványhelyzet elején, attól tartva, hogy hiány lesz a boltokba. Szerencsére ez nem következett be, így most arról kérdeztük Sczígel Andreát, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatokért felelős igazgatóját, hogyan használhatjuk fel ezeket a készleteket.

Elmondta: az Élelmiszerbank a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal Nébih-hel közösen programot indított, kijelölt országszerte átvevőpontokat, ahol június 16-ig a magánszemélyek leadhatják a tartós élelmiszert, majd azt eljuttatják rászorulóknak. A programot a Nébih koordinálja szakmailag. Arra a kérdésre, hogy milyen élelmiszert hozhatunk, úgy válaszolt: fontos szempont, hogy minimum egy hét legyen a lejárati időből, ne legyen sérült, felbontott, ne legyen házi készítésű, ne kelljen hűteni, és így tovább. 

Normál esetben az Élelmiszerbank kereskedelemből és gyártóktól vesz át élelmiszer-felesleget, a hétköznapokban nem gyűjtenek fogyasztói felajánlásokat. Ezért is nagyon fontos a biztonság, hogy a rászorulókhoz megfelelő élelmiszerek jussanak el, ezt ellenőrzik is.

Az Élelmiszerbank és a Nébih oldalán is megtalálható, hogy hol vannak átvevőpontok és milyen élelmiszereket vesznek át, itt mindenki megkeresheti a hozzá legközelebbit település és irányítószám szerint. Karitatív szervezetek működnek közre, a saját rászorulói körükhöz juttatják el a felajánlásokat.

Sczígel Andrea közölte: 400 partnerszervezetük van, ezek szociális munkát végző karitatív szervezetek. Vannak köztük családsegítők, hajléktalanszállók, nagycsaládosokat, időseket ellátók, gyermekotthonok. Ebből a 400-ból csatlakozott csaknem 90 szervezet ehhez a programhoz, hozzájuk lehet elvinni az élelmiszert.

Az interjút a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020.06.09. 08:45
Műsorvezető: Dési János