„Klubrádió
Esti gyors

Turul és Emese az avaron – Dési János jegyzete

23/08/2021 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Miért nem gyulladhatna viszonzott szerelemre Turul és Emese? A szív útjai kiszámíthatatlanok, a család az család.

2021. augusztus 23. Esti gyors-részlet (2021.08.23. Dési János jegyzete)
03:56
00:00
A nagy, rózsaszín, gurulós Turulok idejét éljük. De nemcsak pinkben hozzáférhető, hanem neonzöldben is. Ugyanitt rendelhető hozzá két és fél méter magas, aranyflitteres Szent István, oldalán praktikus ajtócskával, menetirány szerinti elején pedig kis ablakocskával. A lendkerékre két év garanciát adunk, de esőben, sárban ne használja. Üzemeltetés után a Szent Istvánt el kell törölgetni, a forgó, mozgó alkatrészeket olajozni, a zsanérok csavarjait meghúzni és a korona ún. arany részeit szidollal áttörölni. Átrozsdásodás elleni örök garanciával is rendelhető.

Felárért kis leszerelhető táblával szállítjuk, a tábla felirata: „Ne készíts faragott képet magadnak, s ne imádd azokat”. Ez az idézet egy könyvből való, amelyben az a sor is szerepel itt, hogy „ne lopj” – de nyilván ezt is annyira kell komolyan venni, mint ezt a faragott képmásosat. Egyébként igényeseknek aranyozott Szent István úgy is rendelhető, hogy aranyborjú húzza, miközben Emese álma fóliába csomagolva kapható – püspöki áldással. A fólia alatt képregényben és videón is megtekinthető az álom, amint Emesét megejti a Turul, de ez a legjobb családban is előfordulhat. Különben, nagyon kedves, kezes Turulról van szó. Aki otthon részt vesz a gyermek nevelésében, szükség esetén pelenkázza a kisdedet, mosogat, leugrik a boltba tejért-kenyérért, de egy tejbegrízt is bármikor összedob. Nem iszik, nem jár kártyázni, nem köpködi otthon szét a szotyihéjat. Szó nélkül leviszi a szemetet és a fizetése nagyrészét hazaadja. A meleg családi fészek a mindene. Nem is csoda, hogy korának annyi asszonya irigykedett Emesére, hogy ilyen csodás pasit szedett föl, mint ez a Turul. (S reméljük, a gyermek házasságban fogant, különben baj lesz a templomi áldással.)

Akadnak persze olyanok, akik kétségbe vonják e történet valóságtartalmát, megjegyezve, hogy ilyen piszkos fantáziájúak hogyan kerülhettek krónikaírói tisztségbe. Bezzeg jobb fideszes lapoknál nem alkalmaznák ezt a perverz agyú Anonymust – nem is csoda, hogy nem merte aláírni a cikkét. Nyilván Sorostól húz valami hasznot, aki ezt az ocsmányságot terjeszti, hogy ember és állat, még jó, hogy nem akarják kötelezővé tenni. Ha otthon a négy fal között csinálnák csöndben – mert akad köztük rendes ember és állat – nekem is van ilyen barátom – de hogy még ország világ előtt is mutogatják, hogy Emese meg Turul – azért mindennek van határa. Hallottunk arról is, hogy egy óvodából sírva mentek haza a kiscsoportosok, hogy át akarják őket operálni Turullá – hát mi lesz így a világból? Ráadásul a turullobbi rávette a kiscsoportosokat, hogy csip-csip-csókát játszanak – aztán csodálkoznak, ha Turullal akarnak majd a kislányaink fetrengeni, mint nyugaton. Héja-nász az avaron, még mit nem.

Persze tudjuk, amit tudunk. Hiszen a népi mondás még mindig őrzi ennek a frigynek az emlékét, amikor azt vetjük fel, hogy: nézd már meg, tollas-e a hátam? Hát persze, hogy ez a turul ősökre emlékeztet.

És miért nem gyulladhatna viszonzott szerelemre Turul és Emese? A szív útjai kiszámíthatatlanok, a család az család.

Mint régi turulista sokat tudnék erről mesélni. A mi családunk régi, mondhatni törzsökös turulista ugyanis. Nagymamámat Adlernek hívták – és a sas is turul csak gyengébb a PR-ja.

És örülök, hogy a lendkerekes Szent István végre egy kis békességet hoz ide, Turul és Emese – veletek vagyunk. Nem engedjünk, hogy bántsanak titeket, csak azért, mert szeretitek egymást.

Dési János jegyzete a 2021. augusztus 23-i Esti gyorsban hangzott el.