„Köszönjük
Reggeli gyors

Tusk nagyon húzott az EU-csúcson

18/10/2024 07:47

| Szerző: Klubrádió

Két fontos dolog történt az EU- csúcson: elfogadták azt az olasz-albán megegyezést és modellt, mely szerint a menedékkérőket az EU határain kívül kezelnék, másfelől Donald Tusk lengyel miniszterelnök el tudta fogadtatni, hogy felfüggesztette a menekültjog alkalmazását azon személyek esetében, akik Fehéroroszországból érkeznek Lengyelországba. A brüsszeli EU-csúcsot Kerner Zsolttal, a 24.hu újságírójával elemezte Pálinkás-Szüts Róbert.

2024. október 18. Reggeli Gyors - Kerner Zsolt, 24.hu, 2042.10.17.
09:08
00:00
Az Ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij személyes jelenlétéről azt mondta Kerner Zsolt, hogy az ott kifejtett győzelmi terve nem az európai vezetőknek, hanem az Egyesült Államoknak szólt. A terv egyik fele Ukrajnának kedvez, a másik fele pedig egy ajánlat arra, hogy a rendkívül tranzakcionálisan működő Donald Trump is megértse, hogy mit nyerhet az Egyesült Államok Ukrajna győzelmével.

 

Zelenszkij terve:

1. Ukrajna meghívója a NATO-csatlakozásra.

2. Az ukrán védelem megerősítése az orosz erőkkel szemben, beleértve a szövetségesek hosszú hatótávolságú fegyvereinek orosz területen való használatára vonatkozó engedélyt, valamint Ukrajna katonai műveleteinek folytatását orosz területen, hogy elkerüljék az ütközőzónák létrejöttét.

3. Oroszország feltartóztatása egy nem nukleáris stratégiai elrettentő csomaggal, amelyet ukrán területen telepítenek.

4. Az Egyesült Államok és az Európai Unió közös védelme Ukrajna kritikus természeti erőforrásai felett, valamint azok gazdasági potenciáljának közös felhasználása.

5. Csak a háború utáni időszakra: egyes Európában állomásozó amerikai csapatok ukrán katonákkal való helyettesítése.

Kerner Zsolt fontos momentumnak nevezte, hogy a csúcson újra lett keretezve a migráció kérdése Európában Donald Tusk által. Eddig a migrációt belpolitikai kérdésként kezelték, Tusk azonban a háború részévé tette. Mostantól úgy lehet harcolni az illegális migráció ellen, hogy közben arról kommunikálnak, hogy emögött jórészt Oroszország áll.