„Klubrádió

Van itt egy jó fülű csaj – Göczey Zsuzsa életműdíjas

5/04/2019 14:03

A magyar zenei rádiózás meghatározó alakjának, a Klubrádió jelenlegi munkatársának, Göczey Zsuzsának ítélték idén a Fonogram életműdíját. – Felkonf után rec-gomb lenyom, szünetben pedig fordul a kazetta ...

 
Göczey Zsuzsa, a Fonogram 2019-es szakmai életműdíjának nyertese nyilatkozik az elismerés átadása után. Göczey Zsuzsát Kiss Ramóna, a díjátadó műsorvezetője kérdezi. Fotó: Klubrádió
 

Fonogram-díjat kapott kollégánk, Göczey Zsuzsa, a Klubrádió zenei szerkesztőségének vezetője. A pályáján ötven éve elstartolt, a magyar zenei rádiózást a nyolcvanas évek óta meghatározó, ikonikussá vált műsorokat készítő Göczey teljesítményét a zsűri szakmai életműdíjjal ismerte el. Gratulálunk!

Karrierje a hatvanas évek végén indult, kezdetben technikus volt a Magyar Rádióban, majd úgynevezett forgatóként dolgozott, vagyis előkereste a hangtárból műsorokhoz kért felvételeket, és elindította azokat.

Egy interjúban így emlékezett az indulásra: „A meghallgatáson kaptunk egy tesztfeladatot, fel kellett ismernünk, hogy mi nem stimmel az adott felvételeken. Ez a teszt nekem nagyon jól sikerült. ... az eredmények után pedig a műszaki osztály akkori vezetője átszólt a zenei szerkesztőségbe, hogy van itt egy jó fülű fiatal csaj, ha gondoljátok, inkább átirányítom hozzátok.”

A következő lépcső a szerkesztői munka volt, amelyet azóta is csinál, és amellyel országos hírűvé vált. Egyik legfontosabb műsora a Lemezbörze helyett című sorozat volt a nyolcvanas években. Ebben olyan külföldi albumokat játszott, amelyeket az akkori Magyarországon egyáltalán, vagy csak nagyon nehezen, legfeljebb a feketepiacon lehetett beszerezni. Erre utalt a cím is. Felkonf után rec-gomb lenyom, szünetben pedig fordul a kazetta – magyarok tömegei jutottak így hozzá a kortárs nyugati rock- és poplemezekhez. Ablakot nyitott. Köszönjük!

Göczey Zsuzsa 2001 óta dolgozik a Klubrádióban, ahol, ha nem is beszerezhetetlen, de a mai adók többségén csak ritkán vagy sohasem hallható zenéket is rendszeresen játszik. A kuriózitás maradt.

Itt pedig egy válogatást hallgathat meg az 1982-es Lemezbörze helyett műsoraiban bemutatott lemezek dalaiból.