„Támogassa
Reggeli gyors

Volt miniszter: Az egészségügy megerősítése helyett szlogenek vannak

13/03/2020 13:51

| Szerző: Klubrádió

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter szerint jogosak az aggodalmak például a János kórház dolgozói részéről, akik védőfelszerelés nélkül foglalkoztak egy koronavírusos beteggel. Egyébként is úgy tűnik szerinte, a kormányzat nem tesz eleget az egészségügy megerősítéséért. Nem lehet tudni, hogy lesz-e elég védőfelszerelés, szakember, lélegeztetőgép.

2020. március 13. Reggeli gyors / részlet, Kökény Mihály (20.03.13.)
06:16
00:00

Kökény Mihály volt egészségügyi minisztertől elsőként azt kérdeztük, hasonlít-e az olasz és a magyar helyzet a koronavírus elleni védekezésben. (olasz számok)

Közölte: nem lehet megmondani, hogy meddig tart a járvány, nagyon kiszámíthatatlan a helyzet. Valószínű, hogy Olaszországban elég későn kezdték el a védekezést. Bizonyos hatáskörök ott a tartományoknál vannak, és az az összehangolt fellépés, amelyet az utóbbi napokban látunk, már megkésettnek tűnik. Nehéz megmondani, hogy miért lett ennyire európai gócpont Olasország és miért nem tapasztaljuk ezt a szomszédos Svájcban, ahol nincsenek lezárva a határok sem. Néhány százas nagyságrendben vannak fertőzések, hat haláleset volt eddig.

A magyar intézkedésekre rátérve Kökény Mihály azt mondta, „van sok következetlenség, bizonytalanság”. Nem hiszi, hogy a teljes lezárás, a határok átjárhatatlanná tétele nagyon hatékony lenne. Szingapúrban, Dél-Koreában vagy Tajvanon se annak volt döntő szerepe, hogy a határokat lezárták (nem is zárták le teljesen, csak a beutazást korlátozták bizonyos országokból), sokkal fontosabb volt a higiénés fegyelem és a jogszabálykövetés. Nem mindenhatók a korlátozó intékezdések. Azt mondta, sok mindent megtesz a magyar állam, de ennél talán fontosabb, hogy az emberek megértsék, mit miért kell tenniük, ezért van szükség korrekt és alapos tájékoztatásra minden részletről.

Műsorvezetőnk szóba hozta az egészségügyi dolgozók helyzetét, például, hogy a János kórházban védőfelszerelés nélkül foglalkoztak egy koronavírusos beteggel. Kökény Mihály közölte: teljesen jogos az aggodalom, a Magyar Orvosi Kamara is szóvá tette, hogy nincs elég védőfelszerelés, sem szakember, és kérdés, hogy a járvány súlyosabb szakaszában, ha növekszik az intenzív kezelésre szoruló emberek száma, lesz-e elég lélegeztetőgép. Mintha az egészségügyi ágazat a járvány elleni védekezést tekintve csak a retorikában látszana fontosnak. Nem mondja, hogy nem történik sok minden, az egészségügyi dolgozók önzetlenül és felelősséggel dolgoznak. De a kormányzati intézkedéseket nézve jellemző, hogy a járvány elleni védekezésre elkülönített 8 milliárdból 2-t az egészségügyből csoportosítottak át. Ahelyett, hogy leírták volna a kórházi adósságokat, a beszállítók megkapták volna az elmaradt juttatásukat, „szlogenek vannak”, az egészségügyi ágazat megerősítéséért szerinte nagyon kevés történik.

Az interjút a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2020. március 12., csütörtök 08.18
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert