„Klubrádió
Reggeli gyors

Rohanó idő, gombfoci, zombik

15/02/2019 15:08

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

A túlmozgásos élőhalottnak tűnő futballról, a sportág lehetséges végéről, valamint Minyutti főfelügyelőről és az égben Tandorira váró laudációról is szó volt a Reggeli sportban.

2019. február 15. Reggeli gyors/Reggeli sport (2019.02.15/7. hét)
06:43
00:00
Koncz Zsuzsa Rohan az idő című számával indított a Reggeli sport sok más mellett, annak apropóján is, hogy a héten, két hónap után ismét folytatódtak a nemzetközi labdarúgó kupák küzdelmei. (Csütörtökön, február 14-én már Európa-liga-meccsek voltak a legjobb 16 közé jutásért, amire lejjebb bővebben is kitérünk egy kis jegyzet után.)

Szóval, az S. Nagy-Szörényi szerzemény nem véletlen, mert annyi minden történt a héten, amitől az ember azt érezhette, hogy rohamtempóban múlik az idő. Ilyen volt például Tandori Dezső költő, író vagy Gordon Banks, a legendás angol világbajnok kapus halálhíre. Utóbbi volt az aki 1970-ben kivédte Pelé védhetetlen fejesét. Banks 81, Tandori 80 évesen távozott az élők sorából, mindkettejük halálhíre megrázta az egyszeri magyar irodalomszerető szurkolót.

 

És ezen a heten jelent meg egy, a futball végét előrejelző írás is a Der Standardban. A cikket Wolfgang Weisgram irta, akit a sportág ugyanolyan a mesterségesen felfújt luftballonra emlékezteti, mint amit az ingatlanpiac és a jelzáloghitelek kapcsán emlegetnek. Ez egy buborék, amely barmikor kipukkadhat – írja Weisgram.

Szerinte hiába űzik a sportot kacsalábon forgó palotákban élő milliomosok, a futball túl van a zenitjén, és zombijellegű allűröket vesz fel. Minden egyre megjátszottabb, például a szabálytalanság, aztán meg a szenvedés – gondoljanak csak Neymarra –, vagy a televízióállomások által mesterségesen növelt, meccs előtti izgalmak. Szóval, az egész nem is emlékezteti az embert arra, amit annak idején megismert.

 
csocsó, asztalifoci, foci, futball, asztali foci
 

A futball olyan emberek kezébe került, vagy olyan emberek kezébe adták, akik nem értenek hozzá – olajmilliárdosok, orosz, vagy immár magyar oligarchák, vagy épp a kínai állam tulajdonába.

Az általuk kínált termékeket a tévéállomások hihetetlen összegekért megveszik, és a korrupció, mint valami láthatatlan pókháló szövi át az egészet. Ráadásul a magát otthon, pontosabban a székhelyén, Svájcban közhasznúnak minősítő Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) épp most gondolkodik azon hogy eladja a futballmeccsek értékesítésének jogát. A kikiáltási ár 25 milliárd dollár. Ehhez jön az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) terve, amely azon gondolkodik, hogy a nemzetközi kupameccseket teszi a hétvégére, mert akkor több a néző és nagyobb a bevétel, hét közben pedig játszanak csak a nemzeti bajnokságok. Szóval, pénz pénz pénz, és mindez a legnagyobb diktatúrák támogatásával.

Olyan világ jön a futballban – videóbírókkal, és valószínű, hamarosan reklám-megszakításokkal meg online sallanggal – amit Tandori Dezső gombfocijával már nem lehetne reprodukálni. A régi futballt lehetett.

Fotó: Wikipedia

Tandori Dezső, akinek gombfocikönyvein a jegyzet szerzője is felnőtt, olyan futballvilágot teremtett, amelyben megfért egymás mellett veréb, nyúl, medve és ember. És az a bajnokság, amelyben ők játszottak, hasonlított is az akkori, valódi angol bajnokságra, pedig szerepelt benne a Vízivárosi Verebek FC is, amelyben csak verebek meg brazilok játszottak, később Disztl Péter is.

Fantasztikus figurákat adott a magyar irodalomnak, és szinte észrevétlenül szerettette meg az emberekkel az angol focit, amely azidőtájt sokáig egyfajta fenegyerek szerepben volt, és ki volt tiltva a nemzetközi futballból a Heysel-tragédia után.

Szóval, stadionhangulatot teremtett az asztalokon, a kisszobákban, a nagyszobákban, a futballnak és az irodalomnak pedig olyan figurákat adott, mint Minyutti főfelügyelő, Dr. Sajt Käse vagy Csiripovics Csiprip, az újságíró, és olyan azóta már rég elhunyt edzőlegendáknak állított emléket a könyveiben, mint Jupp Derwall vagy Udo Lattek. Most ők, akiket részben Tandori tett halhatatlanná, együtt várják őt odafenn Gordon Banksszel kiegészülve, hogy kifejezzék neki azt a hálát és szerettet, amit mi, olvasók éreztünk iránta.

A labdarúgó Európa-ligában az angol Arsenal óriási meglepetésre 1:0-ra kikapott a fehérorosz BATE Boriszov vendégeként, a gólt Stanislav Dragun szerezte a 45. percben. Az Eintracht Frankfurt pedig 2:2-es döntetlent játszott idegenben az ukrán Sahtar Doneck ellen.

A további ligaeredményeket és sporthíreket hallgassa meg a poszt elején, a lejátszóra kattintva!

Reggeli gyors/Reggeli sport
2019. február 15., péntek 09.00h
szerkesztő-riporter: M. Dénes Tamás