„Klubrádió

Vitézy Dáviddal, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatójával beszélgettünk Budapest jövőjéről.

Először megtudhattuk, mi a BFK dolga, szerepe ebben a kesze-kusza budapesti fejlesztési koncepcióban. Afféle ellen fővárosi hatalom, hogy a nagy pénzeket ők költsék el? És ha főként agglomerációs stratégiákkal foglalkoznak, mit kerestek a Széll Kálmán téri alagút átadásán? És miért nincs ott az ilyeneken a főváros?

Szó volt az agglomerációs vasúti stratégiáról, a főváros alatti budapesti vasúti alagútról (aka: a Nyugati és a Déli összekötéséről), így első kézből tudhattuk meg, hol áll a projekt. Ugyanígy képet kaptunk a HÉV-ek fejlesztésével kapcsolatban, ezen belül elég konkrétan, hol áll éppen a gödöllői HÉV és az M2-es metró összekötése az Örs vezér terén.

Azt már látjuk, hogy az állam építkezni tud. És fenntartani? Vita a korábbi esztergomi vasúti fejlesztés és a Széll Kálmán tér felújításának minősége kapcsán. Mennyire re- vagy proaktív a fejlesztési irány? Vagyis mennyire lesz kerékpáros jellegű a város, ha az emberek még nem azok, de mindenkinek jó, ha azok lennének, illetve ugyanezt lefordíthatjuk a vasúti fejlesztésekre is...

2021. december 08. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2021. december 08., szerda 13:00)
50:51
00:00
Műsorvezetők: Fábián László