„Zajlik

Shakespeare tükre - az emberi jellem örök változásai

A klasszikus dráma egyik kiemelkedő mestere William Shakespeare. Életművén keresztül az emberi jellemek időtlen világába is betekintést nyerhetünk, igazolásul arra, hogy míg a környezet és a társadalmi körülmények folytonosan változnak, az emberi természet alapvető vonásai nem. Ebben a sorozatban Shakespeare néhány színpadi művén keresztül megvizsgáljuk azokat az univerzális érzelmeket, konfliktusokat, amelyek évszázadok óta foglalkoztatják az embereket. Mert Shakespeare művei nem csupán izgalmas, szép történetek, hanem saját életünk és küzdelmeink tükrei is. Megnézzük, hogyan formálják karakterei az emberi viselkedést, és hogyan tükrözik vissza mindazt, ami bennünket emberekké tesz.

Shakespeare „Macbeth” című tragédiája az emberi természet legsötétebb oldalait tárja fel. A darab az ambíció, a hatalomvágy, a bűn, az őrület és az elsorvadó lelkiismeret tükre. A darab női figurája Lady Macbeth, aki erőteljes és határozott, de hatalomvágya, hogy férjéből uralkodó legyen, eltorzítja minden erényét és elpusztítja őt magát is.

A Macbethről és a Ladyről beszélgettünk Almási Zsolt irodalomtörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője, a Magyar Shakespeare Bizottság elnökével, majd a műsor második felében Mayer Máté pszichológus, pár- és családterapeuta, történelemtanárral és Tarr Bence László filozófus, kulturális antropológus, buddhista tanítóval.

2024. október 02. Shakespeare tükre (2024. október 02., szerda 19:00)
48:45
00:00
Műsorvezetők: Sugár Ágnes Szerkesztők: Sugár Ágnes