„Zajlik

Shakespeare tükre – az emberi jellem örök történetei

A klasszikus dráma egyik kiemelkedő mestere William Shakespeare. Életművén keresztül az emberi jellemek időtlen világába is betekintést nyerhetünk, igazolására annak, hogy míg a környezet és a társadalmi körülmények folytonosan változnak, az emberi természet alapvető vonásai nem. Ebben a sorozatban Shakespeare néhány színpadi művén keresztül megvizsgáljuk azokat az univerzális érzelmeket, konfliktusokat, amelyek évszázadok óta foglalkoztatják az embereket. Mert Shakespeare művei nem csupán szép történetek, hanem saját életünk és küzdelmeink tükrei is. Megnézzük, hogyan formálják karakterei az emberi viselkedést és hogyan tükrözik vissza mindazt, ami bennünket emberré tesz. A bátrabbak egy lépéssel tovább is merészkedhetnek. Ha tükörnek tekintjük Shakespeare színpadi műveit és karaktereit, belepillantva ebbe a tükörbe felfedezhetjük saját jellemünket, erényeinket és gyengeségeinket.

William Shakespeare 1564. április 23-án született, majd 52 évvel később, 1616-ban ugyanezen a napon, április 23-án hunyt el. A hivatalos feljegyzések szerint. Tekintve azonban a korabeli anyakönyvezés rendjét, az is lehet, hogy nem április 23-án, hanem néhány nappal korábban jött a világra. Vagy így volt, vagy nem. Shakespeare személyét és műveit, azok születése pillanatától számos legenda övezi. 

Ebben a részben William Shakespeare alakját és kora színházi világát idéztük meg Almási Zsolt irodalomtörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Egyetem tanszékvezetője, a Magyar Shakespeare Bizottság elnökével. 

2024. szeptember 18. Shakespeare tükre (2024. szeptember 18., szerda 19:00)
46:04
00:00
Műsorvezetők: Sugár Ágnes Szerkesztők: Sugár Ágnes