„Klubrádió

Beteges egészségügy - Csak a politikusoknak jó

11/12/2018 13:24

| Szerző: Klubrádió

A kórházak és szakrendelők egyszerűen kevesebb pénz kapnak annál, mint amennyibe az általuk végzett szolgáltatás kerül, így egy függő helyzet alakul ki, ami csak a politikusoknak jó – mondta a Klubrádió által megkérdezett egészségügyi közgazdász.

2024. április 20.
00:00
00:00

Az egészségügyi szakdolgozóknak 72 százalékos béremelést ígértek, igaz, négy év alatt kapnák meg. Rékassy Balázs szerint ez valamennyit segít, valószínűleg kevesebben fognak elvándorolni, vagy elmenni a magánellátásba. Azonban akkora a baj az ágazatban, hogy azt csupán béremeléssel nem lehet megoldani.

A közgazdász úgy számol, hogy az állami egészségügyből évi 600-700 milliárd forint hiányzik. Míg egy szakrendelő néhány ezer forintot kap egy bizonyos vizsgálatért, addig ugyanazért a magánegészségügyben a nyolcszorosát is elkérik. Ez a példa is jelzi, hogy a közellátás egyértelműen alulfinanszírozott.

A másik probléma, hogy a rendszer kórházcentrikus. Az alap- és járóbeteg ellátást kellene rendbe tenni, megerősíteni, hogy a beteget ne küldjék rögtön kórházba, ha nem szükséges. A túlterhelt fekvőbeteg-ellátó intézményeket ugyanis így nem lehet fenntartani.

„Az egész rendszer beteges” - mondta Rékassy Balázs. Ez csupán a politikusoknak jó, mert ha egy intézményt anyagilag függővé tesznek, annak vezetői csöndben maradnak és azt teszik, amit a politika mond.

Dési János interjúja a Reggeli Gyorsban hangzott el, a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay