„Klubrádió
A lényeg

13 éve ugyanannyiért dolgoznak a pedagógiai asszisztensek

22/09/2021 08:16

| Szerző: Klubrádió

Az iskolákban és az óvodákban a pedagógiai asszisztensek fizetése tizenhárom éve, 2008 óta nem változott. Ami emelést kaptak, az a minimálbér és a garantált bérminimum évi pár százalékos emelését követte, Így egy heti negyven órát dolgozó pedagógiai asszisztens a garantált bérminimumot, vagyis nettó 145 ezer forintot kap havonta - írja az Eduline, a HVG oktatási szakportálja.

A minimálbért most akarják Orbánék 200 ezer forintra emelni. Novák Katalin szerint jogos, de nem reális a pedagógusok fizetésének emelése. Nos: „Pedagógiai asszisztens vagyok, napi nyolc órában én pótolom a kormány szerint „nem hiányzó” pedagógusokat. Mindezért a munkáért több mint tíz éve ugyanazt a bért kapom, ez a szakmunkás minimálbér, jelenleg nettó 150 ezer forint” – írta egy pedagógiai asszisztens, amit a Pedagógusok Szakszervezete hozott nyilvánosságra.

A pedagógiai asszisztens segít az iskolai adminisztrációban, gyermekfelügyeletet lát el, ebédelteti az osztályokat, és ha hiányzik egy-egy pedagógus, gyermekfelügyeletet lát el, írja a lap.