„Köszönjük
A lényeg

21 Kutatóközpont: Átvette a vezetést a Tisza Párt

23/10/2024 09:08

| Szerző: Klubrádió

Először jutott arra az eredményre egy közvélemény-kutató több mint másfél évtized óta, hogy a biztos szavazók körében nem a Fidesz a legnépszerűbb politikai párt Magyarországon. A teljes népesség körében még a kormánypárt vezet néhány százalékkal.

A 21 Kutatóközpont friss mérése szerint a választásukat biztosra ígérő, pártot választani tudó szavazók körében jelenleg a Tisza 42-, a Fidesz 40 százalékon áll.

Az idén tavasszal indult Tisza Párt, amely a június 9-i európai parlamenti választásokon már közel 30 százalékos listás eredményt ért el, a felmérések szerint az elmúlt hónapokban folyamatosan erősödött, most először pedig egy közvélemény-kutatás már azt mutatja, a biztos szavazók körében előzi a 2006 vége óta tartósan legkedveltebb pártot, a Fideszt.

A 21 Kutatóközpont október 9. és 15. között mért számai szerint a Tiszán és a Fideszen kívül az ötszázalékos parlamenti küszöböt csak a Mi Hazánk (5 százalék) tudná elérni – ha most vasárnap tartanák a választásokat. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Demokratikus Koalíció 4-4 százalékot kapna.

A Partizán által rendelt kutatás szerint a teljes népességen belül azonban még a Fidesz vezet: a kormánypártok támogatottsága 29 százalék, a Tiszáé 26. A Mi Hazánkat a választókorúak 5-, az MKKP-t és a DK-t a 3 százaléka támogatja, a bizonytalanok aránya pedig 28 százalék.

 
 Forrás: Partizán