„Támogassa
A lényeg

24.hu: Eladták az SZFE épületét, bár szükség van rá a képzésben

3/04/2023 13:19

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Református Egyháznak adta el az SZFE új vezetése a Vas utcai épületet, azt, ahol az Ódry Színpad is van és ahol az egyetemfoglalás zajlott. Az árról egyik fél sem nyilatkozott a 24.hu-nak, az viszont kiderült, hogy az egyetemnek továbbra is szüksége van bizonyos helyiságekre, így azokat most szívességi alapon használják.

Eladta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése a református egyháznak a Vas utcai épületet – ebben zajlott 2020-ban az egyetemfoglalás, itt található az Ódry Színpad és a kollégium is. Az egyetemnek valójában szüksége van bizonyos helyiségekre, amiket most szívességi alapon tudnak használni – tudta meg a 24.hu.

Tavaly novemberben várásolta meg a Magyar Református Egyház az épületet, de arra semelyik fél nem válaszolt, hogy mennyit fizettek érte.  A hivatalos indoklás, illetve a 24.hu-nak küldött válaszlevél szerint az SZFE azért „juttatta vissza” az egyháznak, mert „a kommunizmus időszakában jogtalanul elvették ingatlanát”.

A 2020-ban megalakult Színház- és Filmművészetért Alapítvány (SZFA) több épületet is ingyen megkapott az államtól:

  • a színházi képzés központjának számító Vas utcai helyszínt,
  • a Szentkirályi utcai épületet, ahol a filmes és médiás hallgatók tanultak,
  • a Rákóczi út 21-et, ebben van az Uránia Nemzeti Filmszánház illetve tan- és előadótermek is,
  •  a Bajor Gizi Színészmúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet épületét,
  • és a Duna Televízió akkor felújított Tigris utcai épületét, ami korábban nem tartozott az egyetemhez.
 
A Szentkirályi utcai épület, bár az egyetemfoglalás központi helyszíne a Vas utca volt, itt is volt blokád egy ideig.
 
Forrás: SZFE HÖK Facebook
 

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának Kommunikációs Osztálya a lapnak azt írta: egyelőre nem tudják hogyan használják fel az épületet, dolgoznak azon, hogy "hosszú távon a Károli Gáspár Református Egyetem céljainak leginkább megfelelő módon hasznosuljon az ingatlan".

Az SZFE-nek ugyanakkor szüksége van az épületben található Padlás stúdiószínpadra, mivel az eredetileg az új vezetés által vizsgaelőadásokra szánt Uránia erre nem volt megfelelő. Részben itt tartják a régi, még a Vidnyánszky-éra előtt felvett osztályok, vagyis a 3-5. évfolyamok vizsgaelőadásait. Úgy tűnik, mintha az egyetem új vezetése nem akarná együtt látni a régi hallgatókat a fenntartóváltás óta felvettekkel. Legalábbis, a két társaság képzése máshol történik, a régieknek a Rákóczi úti épületben (a Vas utca mellett itt vannak általában még vizsgaelőadásaik), az újaknak a Szentkirályi utcaiban, illetve a korábbi Duna Televízió-székházban Budán.

A 24.hu információi szerint az SZFE szívesen használatba venné újra az Ódry Színpadot, illetve a kollégiumot is, az egyetem válaszában ezzel kapcsolatban azt írta: 

"Az egyetem a képzési igényei kielégítése érdekében, szívességi használóként jelenleg is igénybe veszi az ingatlan színházi kapacitásait, míg más helyiségeit a felmerülő igények szerint használja az egyházzal kötött megállapodás alapján."