„Zajlik
A lényeg

90 évesen meghalt Desmond Tutu

26/12/2021 09:40

December 26-án jött a hír: elhunyt Desmond Tutu Nobel-békedíjas anglikán püspök, a dél-afrikai apartheidellenes mozgalom kultikus alakja, emberi jogi aktivista.

Desmond Tutu
 
Desmond Tutu
 

Az 1931-ben született Desmond Mpilo Tutu 1986 és 1996 között volt Fokváros érseke, előtte Johannesburgban volt püspök, az első fekete. Eredetileg tanárként dolgozott, majd a 60-as években Angliában szerzett teológiai diplomát, ezután hazatérve Lesothoban, majd 1984 és 1986 között Johannesburgban lett püspök. A tanári hivatást politikai okok miatt hagyta hátra, az apartheidellenes rendszer szigorú kritikusa volt, a nemzetközi közvélemény figyelmét is felhívta a rasszista politikai rendszer igazságtalanságaira.

1984-ben ő kapta a Nobel-békedíjat. Ezt már a rendszer sem hagyhatta figyelem nélkül, a szimbolikus rendszerellenes figurát fogadta el tárgyalópartnernek a fehér vezetés a bebörtönzött Nelson Mandela ellenében. Desmond Tutu vér nélküli átalakulást szeretett volna az országban, ami a 90-es években többé kevésbé sikerült is, ezután az apartheid alatt történt jogsértések felderítését és dokumentálását feltárni hivatott Igazság és Megbékélés Bizottság (Truth and Reconciliation Commission, (TRC)) elnöke lett.

Tutu az apartheid-rendszer megdöntése után is aktív közéleti szereplő volt, rendre felszólalt a szegénység, az AIDS, a rasszizmus, a szexizmus és a homofóbia ellen.