„Támogassa
A lényeg

A bizottsági ülésen simán megszavazta a Fidesz a választási törvény módosítását

30/11/2023 15:19

| Szerző: Klubrádió

A fideszes képviselők csütörtökön a parlament igazságügyi bizottságában megszavazták, hogy tárgysorozatba vegyék a szélsőjobbos Mi Hazánk Mozgalom két, múlt héten benyújtott javaslatát az önkormányzati és országgyűlési választási szabályok módosításáról.

Az egyik javaslattal már a bő fél év múlva esedékes önkormányzati választásra visszaállítanák a listás választási rendszert Budapesten, de a listaállításhoz enyhébb feltételeket támasztanának, mint 2014-ig, amíg ehhez hasonló rendszer volt hatályban. Eszerint a Fővárosi Közgyűlésbe a kerületi polgármesterek helyett a pártlistákon szereplő jelöltek ülnének be. A másik határozati javaslatban pedig az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy a Fidesz számára kedvezőtlen módon módosítsák a parlamenti választás szabályait. A Mi Hazánk két javaslatáról csütörtök délután rendkívüli parlamenti ülésen vitáznak a képviselők, de előtte a kijelölt igazságügyi bizottság is megtárgyalta azokat.

Alig egy órát tartott az igazságügyi bizottság csütörtök reggelre összehívott ülése; a kormánypárti képviselők az ülést vezető KDNP-s Vejkey Imre kivételével meg sem szólaltak egész ülés alatt, csak igent nyomtak a szavazáson – ismerteti a Telex.

„Az igazságosság mellett szeretnénk kiállni” – fogalmazott a javaslatot beterjesztő Szabadi István. A szélsőjobboldali Mi Hazánk képviselője szerint igazságosabb lenne, ha a választói akaratot jobban tükrözné a Fővárosi Közgyűlés összetétele, és nem szeretnék, hogy Budapest a politikai csatározások helyszíne legyen.

„Szeretnénk véget vetni a félszázalékos Párbeszéd fővárosi túlhatalmának” – fogalmazott a másik beterjesztő Novák Előd is. A Mi Hazánk képviselője nem érti, miért háborodott fel azon a „balliberális ellenzék”, amikor azt javasolták, hogy állítsák vissza a listás választási rendszert Budapesten. Felidézte, 2014-ben pont Karácsony Gergely volt az, aki alkotmányellenesnek nevezte a jelenlegi választási rendszer megszavazását. Most ehhez az alkotmányellenes rendszerhez ragaszkodna szerinte, amikor elutasítja a Mi Hazánk módosítóját.

A Fidesz által irányított politikai bohózatot látjuk, szólt hozzá elsőként Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője. Szerinte az történt, hogy a Fidesznél megmérték, nincs esélyük Budapesten győzni a jövő júniusi önkormányzati választáson, ezért „botot szeretnének dobni a küllők közé”. „Összenő a két erő: a Fidesz a szélsőjobboldallal” – fogalmazott Sebián-Petrovszki, aki szerint a Fidesz már arra készül, hogy ha 2026-ban nem lenne meg a többsége az országgyűlési választáson, akkor a Mi Hazánkkal koalícióban tudjon kormányozni.

A bizottság KDNP-s elnöke, Vejkey Imre visszautasította, hogy bárki is a Fidesz csicskása lenne. A mi hazánkos Szabadi István szerint a baloldal a külföldi milliárdosok csicskása, míg Novák Előd szokásos stílusában azt mondta: „a csicskázás már cigánytempó volt”. A Momentum frakciójában politizáló Szabó Szabolcs javaslatára a bizottság arról döntött, hogy jelzik Kövér Lászlónak, milyen kifejezést használt Novák Előd. A házelnök korábban megvonta a Mi Hazánk képviselőjének kéthavi fizetését, azaz 5,2 millió forintra büntette, mert a cigánybűnözés szót használta a parlamenti felszólalásában.

A listás önkormányzati választás visszaállításának ötletét először a közmédiában mostanában sokat szereplő Fodor Gábor volt SZDSZ-es képviselő dobta be ősz elején. Októberben viszont a Fidesz a Szabad Európának még úgy reagált: „A Velencei Bizottság állásfoglalása alapján a választástól számított egy éven belül nem lehet módosítani a szabályokon, így ez nem időszerű felvetés.”

(Kiemelt képünkön a javaslatot benyújtó Szabadi István, fotó: MTI/Soós Lajos)