„Zajlik
A lényeg

A budapesti metróközlekedést is nehezítheti a háború

25/03/2022 13:36

| Szerző: Klubrádió

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a Telexnek elmondta, a háború miatt az orosz metrók alkatrész-utánpótlásával is gond lehet. Idén még nem, de jövőre, amikor már teljes vonalon jár majd a 3-as metró, lehetnek problémák. Közben mivel az orosz gyártó, a  Metrovagonmas nem tudja meghosszabbítani a metróra vonatkozó bankgaranciákat, a BKV-nak nem volt más választása, elindította az első részlet (283 ezer euró, 106 millió forint) lehívását. 

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a Telexnek nyilatkozva elismerte, hogy a háború miatt az orosz metrók alkatrész-utánpótlásával gond lehet, egyelőre azonban van még elég alkatrész, idén ez nem okoz problémát. Hozzátette, hogy mivel a 3-as metró felújítása miatt most amúgy is kevesebb metrószerelvény jár, idén nem várható járatkimaradás a felmerülő problémák miatt, de jövőre, a felújítás után beinduló teljes üzemben már lehetnek problémák.

A cikkben írtak arról is, hogy az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók miatt a gyártó Metrovagonmas nem tudja meghosszabbítani a 3-as metró felújított szerelvényeire vonatkozó bankgaranciákat, ezért a BKV-nak nem volt más választása, elindította az első bankgarancia-részlet lehívását. Ha a helyzet nem javul, lényegében megszűnik a garanciális meghibásodások javítására vonatkozó orosz jótállás, a BKV-nak viszont lesz 10 milliárd forintja, amiből magának kell megoldania a javításokat.

A Telex értesülése szerint a BKV elindította a Metrovagonmas-szerződés első, 283 ezer eurós (106 millió forintos) jóteljesítési bankgarancia-részletének lehívását. Bolla Tibor a portálnak azt mondta, bíznak abban, hogy a helyzet megjavul, hiszen a Metrovagonmasnak tudomása szerint van pénze, csak nem tudja utalni. Ha mégsem oldódik meg a helyzet, a BKV folyamatosan le fogja hívni a lejáró részleteket, és külön számlán elhelyezi őket – hiszen az a pénz arra van, hogy ha a metrókat javítani kell, akkor arra költsék.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)