„Klubrádió
A lényeg

A Gyurcsány-kormány két nemzetbiztonsági vezetőjének telefonszáma is ott van a Pegasus-adatbázisban

12/11/2021 19:43

| Szerző: Klubrádió

Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját, valamint közeli munkatársát, Glemba Zoltán volt NBH-s műveleti főosztályvezetőt is célba vették a Pegasus kémszoftverrel – írta meg a Direkt36

A portál szerint nincs egyértelmű magyarázat arra, hogy Laborcot és Glembát miért vették célba a Pegasusszal. Mindketten 2019 nyarán kerültek a célkeresztbe, amikor állításuk szerint már egy évtizede nyugállományban, a szakmájuktól visszavonultan éltek.

A Direkt36 felidézte, hogy a 2010-es kormányváltás után Laborcot tucatnyi ügyben feljelentették, kilenc büntetőügyben vádat is emeltek ellene, nyolc esetben bűncselekmény hiányában felmentették, és egyben pénzbüntetést kapott. Glemba egy büntetőeljárásban lett gyanúsított, és őt is felmentették, ettől függetlenül fideszes vezetők és a kormánypárti médiumok azóta is visszatérően támadják őket.

Laborc a Direkt36-nak azt mondta, hogy nem lepődött meg azon, hogy telefonszáma szerepel a világszerte 50 ezer, Magyarországról több mint 300 számot tartalmazó kiszivárgott adatbázisban.

„2010 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan ellenőrizték a tevékenységemet. Miután 31 éven keresztül tanultam és gyakoroltam ezt a szakmát, a figyelést, a technikai ellenőrzést is észre lehet venni” – nyilatkozta Laborc, aki arra azért kíváncsi, hogy 2019-ben, 9 év után mit tudtak még kitalálni a megfigyelése törvényes indoklására.

Állítása szerint egyetlen rendszeresebb közéleti aktivitása, hogy miután a második Orbán-kormány megszüntette a szolgálati nyugdíj és a rokkantsági nyugdíj intézményét, Glembával együtt segített megalapítani a Korkedvezményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi Egyesületét, és azóta is küzdenek az intézkedések ellen.

A Direkt36 arra is felhívja a figyelmet, hogy a két, egykori nemzetbiztonsági vezető megfigyelési célponttá válása annak fényében különösen érdekes, hogy az Orbán-kormány és a médiája régóta éppen őket vádolja azzal, hogy 2010 előtt politikai indíttatásból megfigyeltek akkor még ellenzéki fideszes vezetőket.