„Klubrádió
A lényeg

A külügy sumákol az 517 milliárd forintos lélegeztetőgép-biznisszel kapcsolatban

6/10/2021 08:32

| Szerző: Klubrádió

A botrányos - túlárazott és feleslegesnek bizonyult - lélegeztetőgép-beszerzésről van szó, aminek az elszámolásáról egyszerűen nem ad tájékoztatás a külgazdasági és külügyminisztérium. A Népszava szerint az éves zárszámadásban, amelyben szerepelnie kellene a tavalyi költéseiknek, a minisztérium "egyetlen szóval sem említette a lélegeztetőgép-beszerzést, mintha az meg sem történt volna".

2020 tavaszán a kormány pánikba esett és "portyázókat" küldtek szét a világba. Összesen 500 milliárd forint fölött költöttek lélegeztetőgépekre, és "egy maláj beszállító 178 milliárddal részesedett a 300 milliárdos bizniszből". Erről a közvetítőről azóta kiderült, hogy korábban erős anyagi gondokkal küszködött, szélhámosnak is nevezték, azóta viszont repülőgépet és jachtot is vásárolt feltehetően a "magyar bizniszből".

 
Orbán Viktor-reptér
 
Maszkok, tesztek, lélegeztetőgépek érkeztek Kínából // Orbán Viktor Facebook-oldala, 2020.03.24.
Facebook
 

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nemrég adta le a 2020-as, 113 oldalas költségvetési elszámolását, amiből "pont a lélegeztetőgép-ügy maradt ki". Ez a szó ebben az összefüggésben nem is szerepel a beszámolóban, mutatott rá a Népszava, holott Szijjártó Péter miniszter még jutalmakat is osztogatott az akcióban rész vevő diplomatáknak.

Annyit írnak, hogy "az operatív törzs feladatszabása alapján a külképviseletek 559,2 milliárd forint pluszforrást kaptak orvosi eszközök beszerzésre. Ebből 517,55 milliárdot ki is fizettek, ám, hogy kinek, milyen számlák alapján és mire, az már nem derül ki.

A múlt évi költségvetés végrehajtásáról jelentést készít az Állami Számvevőszék is, ám október ötödikéig nem hozták nyilvánosságra a jelentésüket, írja a lap.

A Transparency International Magyarország a héten jelentette be, hogy bírósághoz fordul a lélegeztetőgép szerződések ügyében. Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója a Népszavának elmondta, hogy a birtokukba került iratok alapján felettébb gyanúsak az ügyletek, a kifizetések egy része ugyanis nem a lélegeztetőgépek szállítására szerződött cégnek ment, hanem feltehetően a Silk Road Development Fund Management Holding Ltd. hongkongi, valamint a Havelock International LTD szingapúri bankszámlájára került.