„Köszönjük,
A lényeg

A magyar kormány megakadályozta, hogy az EU közös nyilatkozatban ítélje el az oroszok lépését, amivel 81 európai médiumot tiltottak be

26/06/2024 15:02

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az Európai Unió elítéli, hogy Oroszország betiltott több mint 80 európai médiaszolgáltatót. Az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerint "teljesen megalapozatlan” döntés, hogy elérhetetlenné tették az európai újságokat Oroszország területén.

Az Unió Tanácsa még májusban jelentette be, hogy betiltja Európában három orosz médium minden műsorszórási tevékenységét. Az orosz külügyminisztérium erre válaszul bejelentette, hogy betiltják az Oroszországi Föderációban az olyan médiaszolgáltatókat, amelyek "rendszeresen terjesztenek hamis információkat a különleges katonai művelet menetéről”. A listán az EU minden tagállamából szerepel néhány orgánum; köztük olyan neves lapok és tévécsatornák, mint a Der Spiegel, a Le Monde vagy a Politico európai kiadása. Oroszország több közszolgálati médiumot is betiltott. A magyar közmédia nem került rá a listára, a 444 viszont igen.

Az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikáért felelős szóvivője ma azt mondta, eredetileg közös uniós nyilatkozatot akartak kiadni a témában, de egy tagállam ellenezte azt. Emiatt Borrellnek önállóan kellett kiadnia a nyilatkozatot. A 444 egy uniós intézményben dolgozó forrása azt mondta, hogy a közös nyilatkozatot egyedül a magyar kormány ellenezte.