„Klubrádió
A lényeg

A NATO főtitkára megfenyegette Moszkvát Ukrajna védelmében

1/12/2021 19:01

| Szerző: Klubrádió

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szövetségi tagországok külügyminisztereinek rigai találkozóján azt mondta, Oroszországnak súlyos politikai és gazdasági következményekkel kell szembenéznie, amennyiben katonai erőszakot alkalmaz Ukrajna ellen.

A NATO-tagországok külügyminisztereinek találkozója
 
A NATO-tagországok külügyminisztereinek találkozója
 
Riga, 2021. november 30. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozik a sajtó képviselőinek a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos rigai találkozójának első napján, 2021. november 30-án. MTI/EPA/Toms Kalnins
Fotó: Toms Kalnins
 

 

A lett fővárosban tartott kétnapos tanácskozót lezárva Stoltenberg azt mondta: az orosz vezetés továbbra is folytatja az agresszív és destabilizáló akcióit a szomszédja ellen, és nagymértékű katonai csapatösszevonásokat hajt végre az ukrán határon.

Stoltenberg szerint a lehetőségek széles skálája áll a NATO rendelkezésére (többek között gazdasági és pénzügyi szankciók, politikai korlátozások), hogy fellépjen Oroszországgal szemben, ha még egyszer erőszakot alkalmaz egy független szuverén állam, Ukrajna ellen.

„2014-ben Moszkva törvénytelenül annektálta a Krím-félszigetet, és ezzel kollektív védelmünk hidegháború óta legmagasabb fokú megerősítését aktiválta” – mondta.

Stoltenberg a Reuters brit hírügynökségnek azt is mondta, hogy Oroszországnak megvan a lehetősége, hogy párbeszédet folytasson.

A főtitkár visszautasította azokat a vádakat, amik szerint a NATO a Fekete-tengeren folytatott hadgyakorlataival provokálja Oroszországot, a moszkvai vezetést viszont azzal vádolta meg, hogy a hadgyakorlatokat ürügyként használja fel más országok megtámadására. (444 - MTI)