„Zajlik
A lényeg

A Nemzeti Választási Irodánál foglalt le Vitézy fellebbezéshez leadott nyilatkozatokat a rendőrség

6/09/2024 19:55

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Az Átlátszó írta meg nemrég, hogy egy olvasójuk a TASZ közreműködésével feljelentést tett a Vitézy Dávid fellebbezéséhez hamisan nyilatkozó fideszes szavazatszámlálók ellen. Az ügy folytatása:

„A rendőrség a tegnapi napon foglalta le a Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezéséhez benyújtott valamennyi, nyomozáshoz szükséges iratot” – válaszolta a lapnak a Nemzeti Választási Iroda sajtóosztálya az üggyel kapcsolatos érdeklődésre.

Ugyancsak az Átlátszó írt arról júliusban, hogy kerületi Fidesz-irodákban gyűjtötték formanyomtatványokon a szavazatszámlálók nyilatkozatait, sokakat eleve a Fidesztől kerestek meg azzal, hogy "ezt kell most aláírni". Cikkük szerint az önkormányzati választás után a kormánypárt irodái szervezhették azt az akciót, amely kellett Vitézy Dávid fellebbezéséhez és az újraszámláláshoz. (Vitézy az LMP jelöltjeként indult, de a hajrában, Szentkirályi Alexandra visszalépése után a Fidesz is támogatta.)

A választás után két nappal szakmányban írtak alá szavazatszámlálók olyan nyilatkozatot, hogy az ő körzetükben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat, és emiatt Vitézyre leadott szavazatok veszhettek el (olyan szavazólapokról lett volna szó, amelyeken valaki beikszelte a visszalépett Szentkirályit és Vitézyt is). Ez alapozta meg a fellebbezést és a bírósági köröket a Nemzeti Választási Bizottságtól a Kúrián át az Alkotmánybíróságig és vissza a Kúriáig megint, aminek a végén az összes leadott fővárosi szavazatot újraszámolták.

Fejlelentés azután született, hogy egy olvasó kikérte Vitézy beadványait, és adatelemzéssel kiderítette, hogy az abban hivatkozott 226 szavazatszámláló bizottsági tagi nyilatkozatból legalább 128 valótlan állításokat tartalmazott, mert az újraszámoláskor ezekben a körzetekben nem találtak érvénytelenített szavazólapokat.